Kvindekamp 2023 – fra offer til overlever og rollemodel

Publiceret 08.03.2023 Af redaktionen Læsetid: 2 minutter

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har DP talt med Naja Lyberth, der fortæller om, hvordan hendes psykologfaglige baggrund og uddannelse som traumeterapeut gav hende modet til at stille sig frem i den såkaldte spiralsag. Find den inspirerende fortælling under "Lyden af psykologi", en podcast af Dansk Psykolog Forening.
4.500 grønlandske piger og kvinder fik spiraler på foranledning af den danske stat – heriblandt Naja Lyberth, der i dag er psykolog i Nuuk. Foto: Privat

Hvordan havner en grønlandsk psykolog på BBC’s liste over verdens 100 mest inspirerende og indflydelsesrige kvinder?

Hvad kræver det at stille sig frem og være talerør for flere tusinde medsøstre, der uden samtykke og deres forældres viden fik opsat svangerskabsforebyggende spiraler?

Unge piger, der som voksne kvinder oplevede ufrivillig barnløshed og psykologiske traumer.

Overgreb, som forblev usagte og i stedet forbundet med skyld og skam.

Indtil en kvinde efter mere end 40 års tavshed besluttede at bearbejde og tale højt om sin fortid og dermed også blev en global rollemodel.

Naja Lyberth er psykolog og aktivist i den såkaldte spiralsag.

I 2017 efterlyste hun andre med samme overgrebserfaringer som hende selv. Noget, som hun i første omgang troede kun var hændt pigerne i sin egen skoleklasse.

Efter et undersøgende journalistisk samarbejde med DR stod det dog i foråret 2022 klart, at 4.500 grønlandske unge piger systematisk fik opsat en svangerskabsforebyggende spiral som del af en officiel familieplanlægningsindsats, foranlediget af det daværende Grønlandsministerium og Sundhedsstyrelsen i Danmark i 1960’erne og 1970’erne.

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har Dansk Psykolog Forening talt med Naja Lyberth om, hvordan hendes psykologfaglig baggrund og uddannelse som traumeterapeut var en forudsætning for hendes aktivisme og arbejde for ligestilling.

Det var her, hun fandt de nødvendige redskaber til indre selvregulering og indre fred og dermed også modet til at stille sig frem og sige fra uden at være frygtstyret eller styret blindt af sin vrede.

Hør Naja Lyberths personlige og inspirerende fortælling om at udvikle sig fra offer til overlever og rollemodel.

I december 2022 kom Naja Lyberth på BBC’s liste over verdens mest inspirerende og indflydelsesrige kvinder – i selskab med bl.a. Billie Eilish, Ursula von der Leyen og Ukraines førstedame Olena Zelenska. Foto: Privat

Nyhedsbrevet fra P

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra P og få de seneste nyheder, forskning og psykologfaglige artikler. Du modtager nyhedsbrevet én gang om måneden.