Pia Hedegaard husker tydeligt den dag, hun sendte beskeden. Det var i sommeren 2020, og hun sad i sit gule hus tæt ved Gisseløre Strand i Kalundborg med telefonen i hånden.
– Hej, jeg kan se, at du har fået ydernummer. Fedt og stort tillykke! Har du ikke lyst til at komme over til en kop kaffe og en snak om et muligt samarbejde, mindes Pia Hedegaard, at hun skrev dengang.
Sms’en blev sendt til en psykolog, der netop havde fået tildelt et ydernummer i Region Sjælland, hvor Pia Hedegaard også selv var begyndt som ydernummerpsykolog nogle år tidligere.
– Jeg havde været på nettet for at se listen over nye ydernummerpsykologer. Da jeg så, at der var kommet et nyt navn til byen, slog jeg hendes oplysninger op og tog kontakt. Det var egentlig ret ubesværet, siger Pia Hedegaard.
Den nye ydernummerpsykolog tog godt imod beskeden, og senere på sommeren kom en kaffeaftale i stand. En kaffeaftale, der senere skulle sætte skub i et fagligt og socialt fællesskab mellem en gruppe lokale ydernummerpsykologer og psykiatere.
Pia Hedegaard fik selv sit ydernummer i 2018, og siden da har det gule hus ved Gisseløre Strand både fungeret som hjem og privat praksis for den 62-årige psykolog og hendes mand, Laust.
I det rum, hvor hun afholder samtaler, hænger der diplomer og beviser som nedslag fra hendes 30 år lange arbejdsliv. På en reol står en lille figur, som hun har fået af kolleger på en tidligere arbejdsplads. Den ligner en grævling. Kollegerne mente, at det var måtte være Pia Hedegaards totemdyr, fordi den ikke giver slip, når den først har bidt sig fast.
– Jeg har tit smilet af den sammenligning, men jeg tror, at de havde ret. Jeg elsker at finde løsninger på svære udfordringer, og jeg har altid været nysgerrig og haft lyst til at lære nyt. Det har jeg holdt fast i, fra jeg studerede og til i dag, siger Pia Hedegaard.
Efter at være blevet uddannet fra Københavns Universitet i 1991 arbejdede hun først med neuropsykologi, hvor hun genoptrænede voksne, der var blevet ramt af hjerneskader. Siden da har hun været forbi stillinger i psykiatrien, videre til feltet for unge, hvorefter hun i en årrække var ansat på Center for Voldtægtsofre i Holbæk. Det var her, hun arbejdede, da hun i 2018 fik tildelt et ydernummer.
– På det tidspunkt følte jeg mig klar og klog nok til at tage springet. Som ydernummerpsykolog møder man mange typer klienter og henvisningsårsager, og det virkede tillokkende. Man kan bruge hele sin faglighed som ydernummerpsykolog, siger Pia Hedegaard.
Der gik ikke lang tid, fra Pia Hedegaard havde fået ydernummer, til hun tog de første skridt mod at skabe et fagligt fællesskab inden for det psykologiske felt i Kalundborg.
– Jeg vidste, at klientgruppen var blandet, og at der både ville være tunge psykologiske dilemmaer og brug for medicinsk behandling. Derfor skrev jeg rundt til psykiaterne i området, men jeg hørte ikke noget i første omgang, siger Pia Hedegaard.
“Man kan sidde meget alene, når man er ydernummerpsykolog og læge. Og man bliver jo påvirket af de sager, man har. Der kan være kæmpe gevinster ved at organisere sig lokalt med nogle, der er på samme felt, så man kan sparre om faglige problemstillinger. ”
Det ændrede sig kort tid efter, da der kom en ny psykiater til byen. Hun flyttede ind længere nede ad vejen, og en dag inviterede hun Pia Hedegaard og hendes mand til reception.
– Vi faldt i hak lige med det samme. Jeg tænkte, at hende ville jeg arbejde sammen med, og hun tænkte åbenbart det samme.
De begyndte at sende klienter til hinanden, når det var relevant, og inden længe havde psykiateren og psykologen 45 klienter sammen.
– Vi havde faste møder, hvor vi sparrede om de patienter, der gik hos os begge. Vi vurderede, om der var behov for ny medicin til dem, eller om de skulle op og ned i dosis. Og vi drøftede, hvad jeg skulle gøre med mine samtaler, og hvilke udredninger der skulle laves. Det var et meget tæt samarbejde.
Det var her, kimen til et større fællesskab blev lagt. De to samarbejdspartnere blev enige om at kontakte flere fagfæller i området for at høre, om de ville være med til at lave en sparringsgruppe. Da regionens nye ydernummerpsykologer blev offentliggjort den følgende sommer i 2020, satte Pia Hedegaard sig med sin telefon i hånden og sendte kaffeinvitationer afsted.
I dag er fællesskabet vokset til en gruppe på syv, og den består både af psykologer og psykiatere. De sparrer om patienter, deler viden og erfaringer indbyrdes, og ifølge Pia Hedegaard har det stor betydning for glæden ved arbejdet.
– Man kan sidde meget alene, når man er ydernummerpsykolog og læge. Og man bliver jo påvirket af de sager, man har. Der kan være kæmpe gevinster ved at organisere sig lokalt med nogle, der er på samme felt, så man kan sparre om faglige problemstillinger.
Der er altid nogle, der kan komme med et spændende perspektiv eller en god idé. Vi er en bred gruppe både aldersmæssigt og i forhold til faglige baggrunde, så vi er gode til at udfordre hinanden, siger Pia Hedegaard.
Det er ikke meningen, at gruppen skal udvikle sig til en fælles arbejdsplads. Medlemmerne har stadig hver sin praksis, og de deler ikke økonomi. Men de tager på kurser og seminarer sammen, og en gang om måneden mødes de for at spise middag og komme i dybden med både faglige og sociale snakke.
– Ingen vil gå glip af middagene. En af medlemmernes mand har sagt Gud nåde trøste mig, hvis jeg arrangerer noget ferie på den dag, hvor I mødes. Det er lagt helt fast, og det er topprioritet, siger Pia Hedegaard.
I løbet af foråret bliver syvmandsfællesskabet udvidet midlertidigt. Gruppen har inviteret en række andre fagfæller til middag hos et af medlemmerne. I alt bliver de fjorten, og maden får de leveret udefra.
– En dag sad vi i gruppen og sparrede om en klientsag. Vi kom til at spørge os selv, hvorfor TUBA (organisation, der tilbyder rådgivning til børn i misbrugsfamilier, red.) ikke var blevet involveret. Nogle i gruppen kendte ikke TUBA, og så opstod ideen om at holde et selskab, hvor vi kunne møde den slags relevante aktører.
Udover TUBA har gruppen inviteret formanden for lægelauget, organisationen Headspace, Unges Psykologiske Center Nordvestsjælland og politikere fra kommunens socialudvalg. Alle har sagt ja til at komme, og Pia Hedegaard håber, at mødet kan være med til at skabe bedre kendskab til hinanden.
– Der er vigtigt, at vi har god kontakt på tværs af det psykologiske felt. Der kan godt sidde psykologer andre steder, der kan være endnu bedre til løse en bestemt opgave. Men vi skal kende hinandens tilbud og vide, hvad vi hver især kan bidrage med, hvis vi skal være i stand til at hjælpe klienterne bedst muligt.
Både syvmandsgruppen og forårets stormøde er opstået, når Pia Hedegaard og hendes fagfæller har stået over for flaskehalse i hverdagen. Ingen af delene har været en del af en forkromet plan for Pia Hedegaard. Det samme gælder i forhold til, at hendes ydernummerpraksis kom til at ligge i Kalundborg.
I perioden inden hun søgte om ydernummeret, mødte hun sin mand, Laust. Han boede allerede dengang i det gule hus ved stranden, og mødet med ham blev udslagsgivende for, at hun flyttede til den lille by på Vestsjælland. Valget har hun ikke fortrudt siden da.
– Jeg tror godt, at man kan tillade sig at sige, at der er et tungere klientel lige her i Kalundborg og omegn. Området kalder på kvalificerede psykologer, og jeg bliver udfordret fagligt på alle parametre hver eneste dag, når jeg møder klienterne. Det er altid det, jeg har søgt i mit arbejdsliv, siger Pia Hedegaard.
På mange måder er situationen med ydernumre en anden i dag, end den var, da Pia Hedegaard søgte. Dengang var der mange i køen til at blive ydernummerpsykolog, men i den seneste tid har der været et generationsskifte under opsejling i psykologordningen. Mange ældre psykologer er gået på pension, og det har skabt bedre udsigter for de psykologer, der vil søge om et ydernummer.
I år har der været gode chancer for at få et ydernummer i Region Sjælland. Generelt har regionen gennem længere tid haft svært ved at tiltrække sundhedspersonale, og den tendens er smittet af på psykologernes ydernummerordning. Pia Hedegaard er også selv stødt på folk, der har tøvet med at søge et ydernummer.
– Der er blandt nogle psykologer en lidt dårlig fortælling om ydernumre, hvor man kan have en forestilling om, at det er besværligt. Jeg kender ikke noget til besværet, men selvfølgelig er der altid nogle ting, der er mindre sjove end andre. Jeg har for eksempel skaffet mig en bogholder, for den slags vil jeg bruge mindst mulig tid på selv.
Ifølge Pia Hedegaard er der behov for, at de gode historier fra ydernummerland kommer frem, hvis de bekymrede forestillinger om feltet skal ændres.
– Man skal måske bare opleve det. Hvis man først oplever, hvilke fællesskaber der er på området, så kan det give blod på tanden til at søge ydernumre. Så hvis der er andre, der har lyst til at være en del af vores gruppe, er de velkomne.
Ved den seneste ansøgningsrunde dette forår har der i alt været 87 ledige ydernumre landet over – 18 af dem var i Region Sjælland. Over sommeren bliver navnene på det nye hold af ydernummerpsykologer offentliggjort på Dansk Psykolog Forenings hjemmeside. Og til den tid kommer Pia Hedegaard endnu engang til at sidde klar ved telefonen for at skrive en besked til de nye kolleger.
– Det gør jeg da, selvfølgelig. Det kan også være, at der er andre i gruppen, som tænker, at de har lyst til at skrive, men ellers så gør jeg det. Det er helt sikkert.
I den seneste ansøgningsrunde har der været 87 ledige ydernumre i hele landet, og de fordeler sig således blandt regionerne:
Til sommer offentliggør Dansk Psykolog Forening, hvordan ydernumrene er blevet tildelt.
Kilde: Dansk Psykolog Forening