Ny politisk aftale rammer unge nyuddannede urimeligt hårdt

Publiceret 25.01.2022 Af nyhedsredaktionen

Ledige unge dimittender er hverken dovne, kræsne og vil gerne arbejde, derfor er det ikke rimeligt, at det er dem, der rammes i ny politisk aftale om arbejdsudbud. Sådan lyder det fra Dea Seidenfaden, fung. formand for Dansk Psykolog Forening, der mener, at aftalen rammer de unge nyuddannede urimeligt hårdt.

”Den nye aftale afslører en fordom om, at unge nyuddannede ikke gider arbejde og at de ikke gør nok for at komme i job. Intet kunne være mere forkert. Mangel på arbejdskraft eller ej så er det svært for mange unge at få den første fod ind på arbejdsmarkedet. Det skal vi hjælpe dem med, men ikke ved at komme efter dem med den økonomiske pisk. Det er de unge, der betaler gildet i den nye aftale, og det synes jeg ikke er rimeligt” siger Dea Seidenfaden, fung. formand i Dansk Psykolog Forening.

Selvom regeringen og aftalepartier har aftalt, at dagpengesatsen hæves op til 23.000 kr. de første tre måneder for ledige, der har haft to års beskæftigelse inden for de seneste tre år og været medlem af en a-kasse de seneste fire år, så sænkes dagpengesatsen for de nyuddannede. Dimittendsatsen for ikke-forsørgere under 30 år sættes ned efter tre måneders ledighed til 9.514 kr. pr. måned, og dimittendsatsen for ikke-forsørgere, der er fyldt 30 år, nedsættes til 12.018 kr. pr. måned efter tre måneders ledighed. Samtidig er dagpengeretten sat ned fra to år til et år.

Vi skal hjælpe de unge i stedet

Ifølge Dea Seidenfaden burde man i stedet bruge kræfterne på at hjælpe de unge ud på arbejdsmarkedet. Når det handler om nyuddannede psykologer er billedet tydeligt. Efter et tilløb ind i det første job som uddannet psykolog, så udvikler deres jobliv sig nemlig ofte meget stabilt.

”Når de unge først er kommet i job, så bliver de der. Derfor er det en langt bedre investering at hjælpe de nyuddannede med det der er svært, som vi netop gør i dagpengesystemet og i fagforeningerne”, siger Dea Seidenfaden og fortsætter:

”Det er derfor dobbelt-ærgerligt, at aftalen også kan få den konsekvens, at flere unge vælger den A-kasse fra, der netop skal hjælpe dem”, siger Dea Seidenfaden.

I Dansk Psykolog Forenings Studentersektion er formand Karla Braga også ærgerlig over den nye politiske aftale.

”Det at man som nyuddannet får et godt afsæt ind i arbejdslivet er afsindigt vigtigt, og det afsæt bliver forringet med den nye aftale. Samtidig gør det mig ærgerlig, at man på Christiansborg tilsyneladende glemmer, at vi nyuddannede jo netop har taget en uddannelse for at komme ud og bruge den. Man burde i stedet bruge kræfterne på at skabe bedre veje ind på jobmarkedet”, siger Karla Braga.

Dansk Psykolog Forening har sammen med Akademikerne (AC) arbejdet for at forhindre forringelser af dimittendsatsen og vil sammen med AC følge op på, hvilke konsekvenser den nye politiske aftale aftalen har ude i virkeligheden.

Læs mere

Læs hele aftalen