Charlotte fik førtidspension og stor erstatning med hjælp fra DP efter en arbejdsskade

Publiceret 18.09.2023 Af nyhedsredaktionen

En ulykke på arbejdspladsen i 2018 blev starten på et langt forløb i jobcenteret for psykolog Charlotte Meldal, der var plaget af piskesmæld og hjernerystelse. Med hjælp fra Dansk Psykolog Forening har hun nu fået tilkendt både førtidspension og erstatning for hele 90 % tab af sin erhvervsevne.

Foto: Charlotte Meldal.

 

Det var en ganske almindelig travl dag på jobbet, da psykolog Charlotte Meldal en dag i efteråret 2018 fik en vigtig opringning midt i et møde.

Med en snuptag greb hun sin åbne bærbare computer og tog hurtigt et par trin op ad kontorets nærmeste trappe for at tage telefonen. I det øjeblik blev hendes tilværelse vendt på hovedet.

For midt på trappen snublede Charlotte Meldal, og den bærbare computer ramte hendes fortænder med en sådan kraft, at stødet mærkedes op gennem ansigtet og til panden.

Arbejdsskaden gav hende piskesmæld og hjernerystelse og blev starten på et langstrakt jobcenterforløb og en ansøgning om erstatning for tabt erhvervsevne.

Til at håndtere begge dele fik hun bistand fra Dansk Psykolog Forenings (DP) konsulent Stine Blak Melgaard: Da det tidligere på sommeren blev klart, at hun både ville blive tilkendt førtidspension og erstatning for hele 90 % tab af sin erhvervsevne, var Charlotte Meldals reaktion klar:

Jeg havde aldrig fået det resultat, hvis ikke Stine havde hjulpet. Med min hjernerystelse kunne jeg ikke forstå de papirer, jeg fik fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, og jeg kunne ikke håndtere møderne på jobcenteret, efter jeg blev fyret fra mit arbejde. Jeg havde virkelig behov for hjælp”, siger hun.

Rådgivning og støtte fra DP gav tryghed

Charlotte Meldal rakte første gang ud til DP i vinteren 2019, da hun efter en periode med sygemeldinger – og hvor hendes tilstand var blevet gradvist værre – blev afskediget fra sit job som leder af et familietilbud i Rødovre Kommune.

Herefter fulgte en tid, hvor hun blandt andet fik hjælp af DP til at udfylde de papirer, der var relateret til arbejdsskaden.

En opgave, hun selv havde svært ved at løfte, fordi hun i perioden fungerede meget dårligt kognitivt, var følsom over for lys og lyde og mange dage kun kunne holde til at ligge ned.

På den anden side af sin opsigelsesperiode begyndte Charlotte Meldal også at gå til møder med jobcenteret, og her sad DP med som bisidder.

Der var en kæmpe lettelse. Jeg sad med solbriller og høreværn og sagde ikke et kuk til de møder. Stine kunne pege på de rigtige paragraffer, så jeg f.eks. fik forlængelse på sygedagpenge. Derudover gav det mig en stor tryghed at have hende med undervejs,” siger Charlotte Meldal, der fortæller, at hun undervejs overvejede at give op for at slippe for møderne.

Hun følte sig mistænkeliggjort for at ville snyde systemet: ”Jeg tænkte, at hvis jeg raskmeldte mig, kunne jeg måske leve af min invalidepension fra mit pensionsselskab. Men Stine advarede mig heldigvis kraftigt mod at melde mig ud af systemet”, siger Charlotte Meldal.

Beslutningen om at fortsætte processen er hun glad for i dag. For selv om hun nu har gode dage, hvis hun tager den med ro, skal der stadig ikke meget til, før hun kan mærke, at hjernen stresser.

Hendes gamle lederjob krævede stort overblik og holden mange bolde i luften, så det ville hun aldrig kunne varetage, siger hun med sikkerhed i stemmen.

Samme konklusion har jobcenteret og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring også draget med afgørelsen om at give Charlotte Melgaard førtidspension og erstatning for 90 % af tabt erhvervsevne.

I DP er konsulent Stine Blak Melgaard glad for, at Charlotte Meldal har fået anerkendt konsekvenserne af sin arbejdsskade.

Sagen er et vigtigt eksempel på, at man ikke skal give op i forløb med jobcenteret, siger hun.

Det kan være en lang og hård proces, når man får en langvarig eller kronisk lidelse. Men det er vigtigt, at man ikke kaster håndklædet i ringen, for det kan have stor betydning for ens økonomi fremover, hvis man melder sig ud af systemet og ikke får afklaret sin arbejdsevne. I Dansk Psykolog Forening kan vi hjælpe juridisk i processen”, siger Stine Blak Melgaard.