Kandidaten på psykologistudiet bør ikke blive kortere, og det er der mange gode grunde til.
Det budskab har Dansk Psykolog Forening gentaget flere gange over for centrale uddannelsesaktører og politikere, siden et flertal i Folketinget i sommeren 2023 indgik aftale om en reform af universitetsuddannelserne.
På et politisk mandat sidder rektorer, studerende og embedsmænd fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i øjeblikket i et såkaldt Kandidatudvalg og drøfter, hvordan universitetslandskabet skal se ud i fremtiden. Deres opgave er blandt andet at finde 10 pct. af de nuværende kandidatuddannelser, der kan forkortes til 1 ¼ studieår, og 20 pct., der kan omlægges til nye erhvervskandidatuddannelser – i alt 30 pct.
Dansk Psykolog Forening er naturligvis optaget af dette arbejde og har bl.a. sendt en bekymringsskrivelse til udvalget, hvori vi advarer stærkt imod, at psykologistudiet bliver en af de kandidatuddannelser, som fremover skal forkortes eller ændres til erhvervskandidatuddannelser.
”Der er i stigende grad efterspørgsel på psykologer i samfundet, hvor store udfordringer kalder på deres kompetencer. Det stiller store krav til vores faglighed. Hvis nyuddannede psykologer i fremtiden i endnu højere grad skal kunne gå direkte fra universiteterne og ud til en virkelighed, hvor de skal kunne behandle, udrede, diagnosticere, screene og teste på landets hospitaler og i kommunerne, er det afgørende, at studiet klæder dem på til at løse opgaverne,” siger Dansk Psykolog Forenings forperson, Dea Seidenfaden.
I bekymringsskrivelsen til Kandidatudvalget og i DP’s øvrige dialog med politikere og uddannelsesaktører lægger foreningen vægt på flere grunde til, at kandidatuddannelsen i psykologi ikke bør forkortes, herunder:
Uddannelsespolitikkens udvikling generelt bekymrer Dea Seidenfaden.
Ud over aftalen om universitetsreformen har regeringen for nylig opsagt det såkaldte SU-forlig i Folketinget for at kunne forkorte SU-perioden til kun at dække den normerede studietid. Det er en dårlig idé, mener Dansk Psykolog Forenings forperson.
”Det er en tendens til, at politikerne tilbyder den unge generation dårligere vilkår for uddannelse og lægger større og større pres på at få dem meget hurtigt gennem uddannelsessystemet. Det er den helt forkerte vej at gå, og risikerer et give stort bagslag. Vi bør i stedet værne om en uddannelsessektor, hvor der er plads til kvalitet og fordybelse, og hvor det er muligt at vælge om – uanset hvilken økonomisk baggrund man kommer fra. Det handler i sidste ende om at investere i fremtiden,” siger hun.