Dea Seidenfaden, fungerende formand i Dansk Psykolog Forening, påpeger, at der er stort fokus på situationen både internt i DP, men også i pressen og politisk.
”Særligt på ungeområdet er der noget, der tyder på, at psykologerne både er ramt af en massiv efterspørgsel, samtidig med at psykologernes omsætningsloft i unge-ordningen står i vejen. Det er slet ikke holdbart, hvis ventelisterne stiger yderligere, eller at psykologerne skal afvise unge. Det skal der findes fælles politiske løsninger på” siger Dea Seidenfaden.
Før jul indgik Dansk Psykolog Forening en tillægsaftale med Danske Regioner, hvor man blandt andet sammenlagde de to behandlings-rammer 1-9 og 10-11. Formålet er at skabe et bedre flow i ordningen, og sikre at pengene bliver brugt der, hvor patienternes behov er størst. Samtidig udmøntedes den aftale om permanentliggørelse af vederlagsfri psykologbehandling til unge med angst og depression. Derfor er der nu et omsætningsloft på 140.000 kr. om året at behandle unge for i den vederlagsfrie ordning – deler man det ud på alle ydernumre svarer det til, at alle psykologer må behandle unge for 85.000 kr. om året. Den økonomiske ramme kan ikke blandes sammen med rammen for de øvrige henvisningskriterier.
”Det er en god aftale, der er indgået, og vi har blandt andet endelig fået smeltet rammerne for hændelser og angst og depression. Det har vi kæmpet for længe, og vi vil forhåbentlig se, at ventelisterne falder helt generelt. Men i den vederlagsfrie unge-ordning er der åbenlyse udfordringer, hvor meget tyder på, at der simpelthen er afsat for få penge fra Christiansborg til at løfte ordningen,” siger Dea Seidenfaden og fortsætter.
”Nogen vil måske spørge, hvorfor indgik I så den aftale? Jeg vil bare sige, alternativet var langt værre, så havde der ikke været en permanent vederlagsfri ordning. Men det problem, der er i forhold til ungeordningen, skal løses”, siger Dea Seidenfaden.
DP har sat en række initiativer i gang i lyset af den aktuelle udfordring. Blandt andet arbejdes der på flere fronter på at indsamle data, der skal belyse den situationen. Derudover har DP rakt ud til både Danske Regioner og andre parter for at sætte fokus på de udfordringer psykologerne oplever ift. den vederlagsfri ordning for de unge. Derudover er der inviteret til virtuelt medlemsmøde 15. marts.
”Vi holder meget intenst øje med udviklingen lige nu, og indhenter så meget data vi kan. Der er ingen tvivl om, at der er et problem, men det er stadig for tidligt at sige, hvor omfattende problemet er blandt andet fordi det stadig er tidligt at konkludere på, hvordan den nye aftale virker. Det er vigtigt for os at arbejde for en politisk løsning, men også samtidig at være i tæt dialog med medlemmerne som oplever udfordringerne i praksis” siger Dea Seidenfaden.