Vi har en mental sundhedskrise i Danmark. Hvert 7. barn får en psykisk diagnose inden det 18 år. Hver 3. kvinde og hver 5. unge mand mellem 16-24 år melder om at have dårligt mentalt helbred.
Unge med psykiske udfordringer har ofte svært ved at få en uddannelse og den primære årsag til, at de unge falder ud af ungdomsuddannelserne, er psykisk mistrivsel. Alt for mange har svært ved at komme godt i gang med voksenlivet og risikerer et liv i udkanten af arbejdsmarkedet.
I Dansk Psykolog Forening har vi fire bud, der skal være med til at afhjælpe børn og unges mistrivsel og dermed forebygge, at de får behov for behandling i psykiatrien og ender på kanten af fællesskabet.
Der er behov for, at man fra politisk hold sikrer den nødvendige finansiering af unge-ordningen, så unge med angst og depression kan få behandling i tide.
Der skal være tid til, at medarbejderne i psykiatrien kan udføre det, de ved, er den bedste helhedsorienterede behandling for patienterne. Derfor skal vi løfte psykiatrien og samtidigt sikre, at der i fremtiden ansættes flere specialpsykologer og psykologer.
Psykologuddannelsen er i dag indplaceret på det laveste trin i universiteternes taxametersystem. Derfor har psykologi-studiet på tværs af universiteterne behov for et taxameterløft, så fremtidens psykologer starter deres arbejdsliv med mere klinisk erfaring.
Kilder: