Gravid psykolog fik afslag på job og søgte hjælp hos DP

Publiceret 22.01.2024 Af nyhedsredaktionen

Det kom som et chok for en kvindelig psykolog, da hun ikke blev forlænget på sin arbejdsplads, alene fordi hun var gravid. Med juridisk hjælp fra Dansk Psykolog Forening fik hun 75.000 kr. i godtgørelse for diskriminerende behandling.

”Jeg var virkelig ramt på min retfærdighedssans. Den har jeg fået igen. Loven har talt, og DP har hjulpet mig. Mit håb er selvfølgelig samtidig, at det ikke sker for andre.” Sådan lyder det i dag fra en psykolog, der med juridisk hjælp fra Dansk Psykolog Forening fik 75.000 kr. i godtgørelse for diskriminerende behandling fra sin tidligere arbejdsplads.

Psykologen havde i 2022 i et års tid været ansat i en midlertidig stilling på et jysk behandlingstilbud, hvor hun trivedes med kollegaerne og fik stor ros for sit arbejde. Chefen havde talt om, at hun skulle forlænges, men det ændrede sig, da hun fortalte, at hun var blevet gravid:

”Jeg fik at vide, at de ikke kunne forlænge mig, fordi det ville blive for dyrt, og at det intet havde med mine kompetencer at gøre. Det kom som et stort chok og gav mig en kæmpe følelse af uretfærdighed. Jeg tænkte, at hvis jeg havde været en mand, var det her aldrig sket. Jeg kender ikke alle love, men jeg havde en fornemmelse af, at det her ikke kunne være rigtigt. Derfor tænkte jeg ret hurtigt på min fagforening,” siger hun i dag.

 Rådgivning gjorde en stor forskel

Umiddelbart efter samtalen med sin chef ringede psykologen derfor til Dansk Psykolog Forening. Her fik hun en vurdering af sin sag og blev rådgivet til at bede om at få begrundelsen af den manglende forlængelse på skrift.

”Det var virkelig dejligt, at der var et nummer, man kunne ringe til og få hjælp. Konsulenten fra DP talte sagen og dens mulige konsekvenser igennem med mig. Samtidig blev jeg også vejledt til, hvordan jeg kunne formulere mailen til min leder, som blev vigtig senere hen,” siger hun.

Psykologen blev herefter på sit arbejde til den midlertidig ansættelse løb og ud og fokuserede det næste år på at nyde barslen med sit nyfødte barn. Da den var slut, kontaktede hun igen DP. Her fik hun rådgivning af konsulent Jeppe Langballe, der har stor indsigt i ligebehandlingsloven.

”Igen fik jeg rigtig god hjælp. Det betød enormt meget for mig, at Jeppe sagde, at der her var en sag, jeg godt kunne vinde. Han stod for alt med at kontakte min tidligere arbejdsplads, og de erkendte, at de havde behandlet mig forkert. Hurtigt efter havde jeg pengene, og de er selvfølgelig rare, men min det vigtigste er nok, at jeg har fået min retfærdighedssans igen.”

I DP lyder en klar opfordring fra konsulent Jeppe Langballe:

”Generelt er de fleste arbejdsgivere gode til at overholde lovgivningen og behandle gravide og barslende godt, men vi ser desværre stadig tilfælde, hvor de bliver forskelsbehandlet. Det skal vi sætte en stopper for, og derfor vil vi i DP meget gerne hjælpe medlemmer med at få genoprejsning, hvis de bliver uretfærdigt behandlet. Hvis man som psykolog bliver gravid, og der sker ændringer i ens ansættelsesforhold, skal man derfor vide, at man altid kan kontakte DP for rådgivning om ens situation,” siger han.