Specialpsykolog i psykiatrien

Sidst opdateret 21.09.2023 Af konsulent Kim Rønsholt

Uddannelsen til specialpsykolog inden for psykiatrien er en 4-årig videreuddannelse udbudt af Danske Regioner. Du skal være autoriseret for at påbegynde uddannelsen, som består af to adskilte forløb.

Se liste over godkendte specialpsykologer

Dansk autorisation er en forudsætning for at søge ind på specialpsykologuddannelsen. Dog er det ikke et krav, at du har fået din autorisationen i psykiatrien. Uddannelsen består af to adskilte uddannelsesforløb:

 1. Introduktionsuddannelse
  (12 måneder)
 2. Hoveduddannelse
  (36 måneder)

For at sikre et smidigt og sammenhængende uddannelsesforløb er introduktions- og hoveduddannelsesforløbet en sammenhængende 4-årig uddannelse. Både introduktions- og hoveduddannelsen indeholder klinisk praksisdel og teoretisk kursusdel.

Du kan læse alt om uddannelsen hos Danske Regioner.

Uddannelsens organisatoriske struktur

 • Danske Regioner har iværksat specialpsykologuddannelsen som et tværregionalt projekt. Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse fastlægger de overordnede rammer for uddannelsen.
 • Aktørerne i specialpsykologuddannelsen består af Rådet for Specialpsykologuddannelsen, der er et nationalt råd, som rådgiver Sundhedsstyrelsen om uddannelsens overordnede elementer.
 • De to Psykologfaglige Uddannelsesudvalg for Specialpsykologuddannelsen i hhv. Børne- og Ungdomspsykiatri og Psykiatri yder faglig rådgivning af Rådet for Specialpsykologuddannelsen.
 • Rådet og de psykologfaglige uddannelsesudvalg sekretariatsbetjenes af Sekretariatet for Specialpsykologuddannelsen. Sekretariatet betjener derudover regionernes kontaktpersoner, et forum, der er nedsat i forbindelse med implementering af uddannelsen.
 • Udarbejdelsen af kurser til introduktions- og hoveduddannelsesforløb i specialpsykologuddannelsen samt til meritforløb i uddannelsens opstartsfase varetager Center for Kompetenceudvikling.

Afsæt til flere karriemuligheder

Der er cirka 1400 psykologer ansat i psykiatrien, og psykologerne er samtidig den hastigst voksende faggruppe i psykiatrien. Hvis du drømmer om en karriere i psykiatrien, er der mange veje at gå. Her kan du møde nogle af de psykologer, der har valgt at specialisere sig med videreuddannelsen.

Se liste over godkendte specialpsykologer