Som fagprofessionel betyder barnets lov, at barnets perspektiv og inddragelse af barnet skal være et kontinuerligt fokus i dit arbejde. For psykologer er det ofte allerede praksis, da forståelse for børneperspektivet er en del af grunduddannelsen, men i den nye lovgivning bliver der skabt formelle rammer og krav til inddragelsen.
Først og fremmest er du som psykolog og fagperson omfattet af skærpet underretningspligt, som betyder, at du skal tilsidesætte din tavshedspligt, hvis du har grund til bekymring for barnets eller den unges udvikling eller sundhed, herunder at barnet eller den unge kan have behov for støtte, så skal du reagere. En underretning bliver typisk fremsendt til barnets opholdskommune, men enhver kan også vælge at underrette Ankestyrelsen, der så vil vurdere, om kommunen handler tilstrækkeligt.
Der er flere nye bestemmelser i barnets lov, og nogle er også ændret i sprogbrug fra serviceloven – men særligt de nedenstående bestemmelser kan være relevante for dig som psykolog. Vi har kort refereret indholdet i paragrafferne, så du kan danne dig et overblik over, hvad de handler om.
Bemærk, at det er ikke paragraffernes eksakte ordlyd – den finder du i lovgivningen. Vi anbefaler, at du læser Social- og boligstyrelsens håndbog om loven, hvis du arbejder meget med barnets lov.
Barnets lov indeholder beskrivelser af de kommunale indsatser, som skal tilbydes, hvis et barn har brug for særlig støtte. Det gælder bl.a.:
Social- og boligstyrelsen har lavet en del materiale, som også er kilde til informationerne her. Materialet forklarer indholdet af barnets lov og indeholder både en håndbog, en poster og generelle informationer, som kan hjælpe til at forstå det centrale og nye i lovgivningen:
Mulighed for kurser og e-learning i barnets lov