Det er barselsloven, der bestemmer i hvilket omfang du har ret til orlov fra dit arbejde og i hvilket omfang du har ret til barselsdagpenge. Derudover kan du have ret til hel eller delvis løn i en del af orloven.
Som forældre har I mange muligheder for at tilpasse jeres barsel, så den passer til netop jeres behov. I har tilsammen ret til at holde orlov i op til 112 uger – men kun ret til dagpenge i samlet 52 uger.
Din barselsorlov kan inddeles i tre forskellige rettigheder
Med den nye orlovsmodel får hver forælder efter fødslen som udgangspunkt 24 ugers orlov hver med ret til barselsdagpenge. 2 af ugerne er øremærket og skal holdes ifm. fødslen. Herefter vil 9 af de 24 uger være øremærket og skal holdes inden for det første år efter barnets fødsel.
Moderen vil fortsat have ret til 4 ugers graviditetsorlov før fødslen. Efter fødslen har moren ret til 10 ugers orlov, hvoraf de første to uger er obligatoriske, og de resterende otte uger frit kan overdrages til den anden forælder.
Inden barnets fødsel | Øremærket barsel | Kan overdrages | |
Mor | 4 uger | 2 uger efter fødsel + 9 uger | 13 uger |
Far/medmor | 2 uger efter fødsel + 9 uger | 13 uger |
Ret til barselsdagpenge afhænger af, om du opfylder et beskæftigelseskrav, er dagpengeberettiget i en a-kasse eller har afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse inden for den seneste måned. Læs mere om retten til barselsdagpenge.
Dagpengesatsen afhænger bl.a. af din beskæftigelsesgrad og løn.
Dagpengesatsen udgør højst 120,54 kr. pr. time før skat i barselsdagpenge. Det svarer til 4.460 kr./ugen, hvis du er ansat på 37 timer. Hvis din timeløn er mindre end 120,54 kr., får du udbetalt den timeløn, du normalt har (119,05 kr. i 2020). Læs om satsen.
Hovedprincippet i barselsreglerne er, at forældre tilsammen har ret til orlov og dagpenge i alt i 52 uger.
Hvis mor holder graviditetsorlov 4 uger før + 14 ugers barselsorlov efter fødsel, og far/medmor holder 2 ugers orlov efter fødsel, svarer det til at I herefter har ret til 32 uger med dagpenge, som I frit kan fordele mellem jer.
52 uger ÷ 4 ugers graviditetsorlov ÷ 14 ugers barselsorlov ÷ 2 ugers fædreorlov = 32 uger
Hvis mor holder graviditetsorlov 4 uger før + 14 ugers barselsorlov efter fødsel, og far/medmor holder 2 ugers orlov efter fødsel, svarer det til at I herefter har ret til 32 uger med dagpenge, som I frit kan fordele mellem jer.
Har du ret til løn under barsel i en periode efter dine 14 ugers barselsorlov, skal denne periode også modregnes den samlede periode med ret til dagpenge.
Eksempel: Du er mor og kommunal ansat, mens barnets far er privatansat
Som kommunal ansat mor, har du efter de 14. ugers barselsorlov ret til 12 ugers forældreorlov med løn. Din arbejdsgiver får barselsdagpengerefusion for de uger, de betaler dig fuld løn. Derfor skal de 12 uger tilsvarende fratrækkes de 32 uger. I vil derfor tilsammen have ret til 20 uger på barselsdagpenge.
Som ledig kan du stadig have ret til barselsdagpenge. Det vil du have ret til, hvis du har meldt dig ledig i din a-kasse. Læs mere om dine rettigheder som ledig på barsel.
Er du ansat i kommunen eller regionen, er du omfattet af ”Fravær af familiemæssige årsager”. Aftalen sikrer dig følgende perioder med fuld løn under din barselsorlov.
Som mor
Som far/medmor
Sådan bliver barselsreglerne administreret i kommuner og regioner (KL)
Er du ansat i staten har du ret til orlov med løn i følgende perioder:
Som mor
Som far/medmor
Sådan bliver barselsreglerne administreret i staten (Medarbejder- og Kompetencestyrelsen)
Dine barselsvilkår som privatansat afhænger af, hvad der fremgår af din kontrakt, overenskomst eller personalehåndbog. Uden særskilt aftale om andet, har du som funktionær og mor ret til halv løn under en del af din barsel. Det fremgår af funktionærloven:
Som mor
Som far/medmor
I har mulighed for at udskyde en del af orloven for til gengæld at kunne holde den på et senere tidspunkt. Orloven kan udskydes fra den 14. uge efter fødslen, og indtil barnet er 9 år.
Orloven kan udskydes på to måder. Enten som retsbaseret udskydelse eller som aftalebaseret udskydelse.
Den retsbaserede udskydelse af barsel
Den aftalebaserede udskydelse af barsel
Som forældre kan I vælge at forlænge med orloven med 8 eller 14 uger. Bemærk, at forlængelsen kun kan ske med enten 8 uger eller 14. Hvis du er ledig, kan du alene forlænge orloven med 8 uger.
Hvis du vil benytte retten til at forlænge orloven, skal du varsle dette senest 8 uger efter fødslen. Samtidig kan du søge Udbetaling Danmark om at få nedsatte barselsdagpenge.
Hvis du benytter retten til at forlænge din orlov, mister du muligheden for at udskyde en del af orloven. Du kan også forlænge orloven ved at genoptage dit arbejde delvist.
Forlænger du orloven, skal du være opmærksom på, at al orlov skal være holdt, når dit barn har en vis alder:
Betydning i forhold til dine barselsdagpenge
Du kan under din forlængelse få nedsatte barselsdagpenge under forlænget orlov. Det skal du søge Udbetaling Danmark om at få.
Du vil ikke få hverken mere eller mindre udbetalt i barselsdagpenge ved at forlænge forældreorloven – til gengæld bliver dine barselsdagpenge strukket over flere uger.
Du har mulighed for at genoptage arbejdet delvist for tilsvarende at få orloven forlænget med den tid, som arbejdet har været genoptaget.
Du vil i den periode, hvor du arbejder delvist, modtage en forholdsmæssig andel af din sædvanlige løn. I de timer, hvor du holder orlov, kan Udbetaling Danmark udbetale nedsatte barselsdagpenge.
Ordningen forudsætter, at du aftaler det med din arbejdsgiver.
3 måneder før forventet fødsel
Moderen skal underrette arbejdsgiveren om forventet fødselstidspunkt, og om hun vil udnytte sin ret til at gå fra før fødslen.
4 uger før forventet fødsel
Faderen/medmoderen skal give besked om fædre/medmor-orlov senest 4 uger før forventet fødsel.
Moderen har ret til 10 ugers orlov efter fødslen, hvoraf de første to uger er obligatoriske, og de resterende otte uger frit kan overdrages til den anden forælder.
Hvis hun ikke vil holde de sidste 8 uger, som hun kan overdrage, kan hun i stedet vælge at holde de 9 ugers øremærket orlov i direkte i forlængelse af de to uger efter fødslen. I det tilfælde er faderen/medmoderen forpligtet til at holde de 8 uger i direkte forlængelse af de to ugers øremærkede barselsorlov.
Det er muligt for moderen blot at holde to ugers øremærket barselsorlov efter fødslen og overdrage 8 ugers barselsorlov til faderen/medmoderen, som skal holdes i direkte forlængelse af de to ugers øremærkede barselsorlov.
6 uger efter fødslen
Senest 6 uger efter fødslen skal du give din arbejdsgiver besked om, hvordan I vil fordele og udnytte mulighederne for fravær efter de første 10 ugers orlov.
Til og med 1. august 2022 gjaldt:
Ud af den samlede ret til barsel, er der perioder, der er øremærket til mor, ligesom der er perioder, der er øremærket til far/medmor. Retten til at holde barsel er derfor inddelt i forskellige typer orlov, der går under forskellige betegnelser:
Senest 8 uger efter fødslen skulle du give din arbejdsgiver besked om, hvordan og hvornår I vil holde jeres barsel.