En senioraftale eller seniorstilling kan være en god overgang i en periode frem mod pensionering eller efterløn. Hvis du overvejer at indgå en aftale om en seniorordning, bør du undersøge om der findes seniorordninger på din arbejdsplads, kende til mulighederne for at få etableret en senioraftale og overveje, hvad en seniorordning skal indeholde for dig.
Senioraftalen er en individuel aftale om ansættelsesforhold, som indgås af medarbejder og arbejdsgiver, den kan omfatte ændrede arbejdsopgaver eller funktioner eller fx være en aftale om en ugentlig fridag. Senioraftaler kan give medarbejderen sikkerhed omkring tilrettelæggelsen af de sidste år på arbejdsmarkedet og giver arbejdsgiveren garanti for, at medarbejderen bliver længst muligt og overleverer sin viden.
Bestemmelser om seniorordninger for privatansatte er beskrevet i arbejdspladsens overenskomst eller personalepolitik, og i nogle tilfælde kan findes der individuelle ordninger.
Det kan være en god idé at overveje og beskrive dine egne behov ved en seniorordning og tale med din tillidsrepræsentant om mulighederne på din arbejdsplads.
Før du indgår en senioraftale, bør du undersøge:
Som privatansat indgår du selv senioraftalen med din arbejdsgiver. Initiativet til at oprette en seniorordning på arbejdspladsen vil altid komme fra en medarbejder eller en gruppe medarbejdere.
DP tager ikke uopfordret initiativ til at oprette seniorordninger arbejdspladser, men støtter medlemmer, når aftalen skal indgås. Aftaler indgås i reglen sammen med tillidsrepræsentanten på arbejdspladsen. Hvis der ikke er en TR på din arbejdsplads, så kontakt DP, der kan hjælpe med indgåelse af aftalen.
Rammeaftalerne om seniorpolitik på offentlige arbejdspladser giver lidt forskellige muligheder, afhængigt af om man er ansat i region, kommune eller stat.
Det er en god idé at orientere sig i den gældende rammeaftale og/eller lokale aftaler for din arbejdsplads/kommune, hvis du ønsker en seniorstilling eller at indgå i en seniorordning.
Fælles for de statslige, regionale og kommunale rammeaftaler er:
Vi anbefaler, at du tager kontakt til din pensionskasse, hvis du er i tvivl om, hvad det betyder for dit pensionsbidrag og den fremtidige dækning. (AkademikerPension).
Den 1. januar 2024 trådte der en ny aftale om seniorbonus og seniordage i kraft.
Seniorbonus
Ansatte har fra og med den 1. januar, i det kalenderår hvor de fylder 62 år, ret til seniorbonus, der udbetales med månedslønnen. (Nyt)
Seniorbonussen udgør 0,8% af den ansattes faste månedsløn. Der indbetales pensionsbidrag.
Seniordage
Ansatte, der fylder 62 år i perioden 1. januar til 30. juni, har ret til at holde 2 seniordage med lønfradrag i det kalenderår, hvor de fylder 62 år.
Ansatte, der fylder 62 år i perioden 1. juli til 31. december, har ret til at holde 1 seniordag med lønfradrag i det kalenderår, hvor de fylder 62 år.
Ansatte har i de efterfølgende år (efter det fyldte 62 år), ret til 2 årlige seniordage med lønfradrag. De skal holdes som hele fridage.
Du skal i så god tid som mulig give din arbejdsgiver besked om hvornår du ønsker at holde dagene.
Forhandlingsfællesskabet har sammen med de kommunale arbejdsgivere (KL) indgået en rammeaftale for den enkelte arbejdspladsers seniorpolitikker. Kommunerne eller den enkelte kommunale arbejdsplads kan altså formulere deres egen seniorpolitik inden for disse rammer. Her gælder bl.a.:
Rammeaftale om seniorpolitik (Kommuner v. KL)
Hvis du er ansat i en region, har du ret til en seniorbonus fra og med det kalenderår, efter du fylder 62 år. Bonussen er på 0,8 procent af din sædvanlige årsløn. Seniorbonussen kan konverteres til seniordage (maks. 2) eller til et ekstraordinært pensionsbidrag. Valget træffes for 1 år ad gangen. Du skal – i givet fald – meddele det til din arbejdsgiver senest den 1. oktober året før ville være kommet til udbetaling.
Forhandlingsfællesskabet har sammen med de regionale arbejdsgivere indgået aftalen, der udstikker rammerne for, hvordan den enkelte arbejdsplads kan lave en senioraftale.