Hvad laver en psykolog egentlig?

Publiceret 08.06.2023 Læsetid: 1.4 minutter

Psykologuddannelsen åbner for et væld af karriereveje. Du kan arbejde som selvstændig eller ansat og i både den private og offentlige sektor. Som regel på klinikker, sygehuse, større virksomheder og organisationer. Du kan også arbejde i en praksis som selvstændig psykolog.

Som psykolog arbejder du fx med at hjælpe andre mennesker med deres personlige problemer og udvikling gennem samtaler og terapi.

Hvad svarer du, når andre spørger

Når mennesker går til psykolog, kan det være fordi, de er i en svær periode af deres liv, har psykiske lidelser eller har behov for personlig udvikling. Som psykolog skal du derfor kunne sætte dig ind i folks tanker og handlinger og bruge psykologiske metoder til at hjælpe dem med samtaler og terapi.

Du kommer til at arbejde med mange forskellige typer af problemer. Fra alvorlige og traumatiserende oplevelser til personlig udvikling. Du skal derfor være mentalt robust og god til at tale med andre mennesker.

Som psykolog kan du også arbejde i en virksomhed eller organisation, hvor dine arbejdsopgaver fx kan være personaleudvikling, medarbejderuddannelse eller test og udvælgelse af nye medarbejdere.

Opgaveeksempler

  • Terapisamtaler individuelt og i grupper
  • Samtaler med klienters pårørende
  • Opdage og konstatere psykiske lidelser hos klienter
  • Rådgive
  • Personaleudvikling
  • Test og udvælgelse ved ansættelse af nye medarbejdere

Psykolog med speciale

Som psykolog har du mulighed for at specialisere dig inden for:

  • Børnepsykologi (klinisk børnepsykologi, klinisk børneneuropsykologi, pædagogisk psykologi, sundhedspsykologi med børn og psykoterapi med børn)
  • Voksenpsykologi (sundhedspsykologi med voksne, psykoterapi med voksne, psykopatologi, psykotraumatologi, klinisk neuropsykologi, gerontopsykolog)
  • Arbejds- og organisationspsykologi

Efteruddannelse som specialpsykolog

Specialpsykologuddannelsen er en 4-årig psykologfaglig videreuddannelse til autoriserede psykologer, der ønsker at specialisere sig inden for henholdsvis børne- og ungdomspsykiatri eller psykiatri. Uddannelsen udbydes af Danske Regioner og er anerkendt som en kompetencegivende sundhedsfaglig videreuddannelse.

Læs om efteruddannelsen og mød medlemmer, der arbejder i psykiatrien

Psyke: Forstå fag, forskelle og titler

Psykolog, psykiater, psykoterapeut, psykiatrien. Det starter med psyk, men hvad dækker de forskellige titler og ansvarsområder over? Hvad kræver det at blive noget med psyk, og hvilken uddannelsesbaggrund har en person, der arbejder med psyken?

Få svarene