Hvad er forskellen på en a-kasse og en fagforening?

A-kasser og fagforeninger bliver ofte forvekslet, men det er 2 forskellige ting. Her kan du læse om forskellen, og hvorfor det er en god idé at tilslutte sig både a-kasse og fagforening.

Hos a-kassen er du sikret retten til dagpenge, hvis du ikke har fået job, når du bliver færdig. Det er gratis at være medlem som studerende, når du er under 30 år. Har du været medlem af a-kassen i mere end et år, før du afslutter dit studie, kan du få dagpenge fra dag ét, hvis du står uden job. Det er 14.106 kroner (2023) om måneden.

A-kassen giver dig økonomisk sikkerhed

A-kassen er den økonomiske sikkerhed. Som medlem af en a-kasse betaler du et kontingent hver måned som er en forsikring for at få udbetalt dagpenge, hvis du står helt eller delvist uden arbejde.

A-kassen yder rådgivning og tilbyder kurser der hjælper dig tilbage på arbejdsmarkedet.

Fagforeningen hjælper dig i dit job

Fagforeningen hjælper dig, der er i arbejde. Det er fx i forbindelse med ansættelse, opsigelse, arbejdsmiljø, barsel, sygdom.

Fagforeningen hjælper dig, hvis du har nogle uoverensstemmelser med sin arbejdsgiver, eller du har brug råd og vejledning.

Herudover arbejder fagforeninger for at forbedre ansættelsesvilkår gennem aftaler med arbejdsgiverne, fx ved at indgå overenskomster, der sikrer bedre vilkår for de ansatte.

I DP samarbejder vi med Akademikernes A-kasse, som er den billigste a-kasse for akademikere efter endt uddannelse.

Bliv medlem af Akademikernes A-kasse