DP’s højest prioriterede krav var løn, og derfor er vi tilfredse med, at der med forliget er sikret en reallønsfremgang. Med en økonomisk ramme på 8,8 pct. betyder det, at du i løbet af 2024 får en lønstigning på 5,76 pct. (4,00 pct. pr. 1. april 2024 og 1,76 pct. fra reguleringsordningen pr. 1. oktober 2024).
I 2025 er der afsat 0,77 pct. til lønforbedringer, og i september 2025 er der yderligere indlagt en særlig ekstraforhandling om lønnen med henblik på at håndtere en eventuel ubalance (positiv såvel som negativ) mellem den regionale og den private lønudvikling.
Det var vigtigt for DP, at størstedelen af den økonomiske ramme udmøntes tidligt i perioden. Det skyldes inflationen, men i høj grad også for at sikre, at de offentlige lønninger følger med, når lønnen stiger i den private sektor.
Derfor har DP også aftalt en forbedring af den såkaldte reguleringsordning, der sikrer, at de regionale lønninger følger den private lønudvikling.
2024 | 2025 | I alt | |
Generelle lønstigninger inkl. reguleringsordningen |
April: 4% Oktober: 1,76% |
0,77 % | 6,53 % |
Øvrige forbedringer | 2,07 % | ||
Forbedringer i alt | 5,76 % | 2,84 % | 8,60 % |
Hertil kommer en forventet reststigning på 0,2 % i OK-perioden og dermed en samlet økonomisk ramme på 8,8 %
DP og Danske Regioner har indgået forlig om, at der med virkning pr. 1. april 2025 ydes et pensionsgivende autorisationstillæg på kr. 46.909 i grundbeløb (31.03.2018). Det svarer til et årligt tillæg på kr. 51.469,49 i nutidskroner (01.10.2023), og et månedligt tillæg på kr. 4.289,12 i nutidskroner (01.10.2023).
Tillægget ydes til psykologer, der er autoriserede.
Alle regionalt ansatte psykologer modtager i dag et lokalt aftalt autorisationstillæg. Dette tillæg vil bortfalde og overgå til det centralt aftalte autorisationstillæg pr. 1. april 2025.
Det er meget positivt, at DP er kommet igennem med, at autorisation skal belønnes af de centrale parter via overenskomsten, det giver en meget større sikkerhed for tillægget. Det har DP arbejdet benhårdt for.
Børne- og Ungepsykiatrien er udfordret af både en presset rekrutteringssituation og stigende behov for ydelser. Med virkning pr. 1. april 2025 ydes et særligt pensionsgivende tillæg på kr. 9.000 årligt i grundbeløb (31.03.2018). Det svarer til et årligt tillæg på kr. 9.874,98 i nutidskroner (01.10.2023), og et månedligt tillæg på kr. 822,92 i nutidskroner (01.10.2023).
Tillægget ydes til psykologer, afdelings- og overlæger samt ergo- og fysioterapeuter ansat ved Børne- og Ungepsykiatrien. Det er meget positivt, at DP er kommet igennem med yderligere et tillæg til psykologer.
Pensionsprocenten bliver løftet med 1,99 procentpoint pr. 1. april 2025, så den samlede pensionsprocent er 20,57 pct.
Den del af pensionsbidraget, der overstiger 15 pct., kan du vælge at få udbetalt som løn eller overført til en opsparingskonto i din pensionskasse. Opsparingskontoen giver mulighed for, at du kan spare op til en større fleksibilitet i din indretning af et langt arbejdsliv, fx til brug for en længere rejse, ekstra barsel eller lignende.
Der er aftalt en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse med 0,54 pct. til 1,49 pct. med virkning fra den 1. maj 2024. Samtidig ophører særskilt udbetalt St. Bededagstillæg, som udgjorde 0,45 pct. af lønnen. Feriegodtgørelsen og ferietillægget udbetales sammen og er nu på 2, 49% i alt.
Aftalen træder i kraft pr. 1. april 2025 og omfatter ikke-administrative akademiske chefer, som ansættes i stillinger, hvor deres konkrete akademiske uddannelse er en forudsætning for bestridelsen af stillingen. Dette er særligt interessant for psykologer i chefstillinger som fremadrettet vil blive sikret vilkår efter chefaftalen i stedet for akademikeroverenskomsten.
Chefer i stillinger, som pr. 1. april 2025 er omfattet af Aftale for chefer, påvirkes ikke af indgåelsen af aftale for ikke-administrative chefer.
Det bliver nu muligt at opspare frihed til senere brug. Ordningen giver en mere fleksibel anvendelse af din frihed. Opsparingen kan være ”6. ferieuge” og afspadsering fra pålagt merarbejde. Der kan opspares frihed i op til 15 dage. I alt heraf 8 dage fra afspadsering.
Ændringen træder i kraft fra den 1. april 2025.
Forliget sikrer fuld løn i yderligere 3 uger, efter den 10. uge efter fødsel til alle medforældre under den øremærkede barsel i regionen. Det giver familier bedre muligheder for at udnytte den øremærkede barsel i den nye barselsorlov.
Udover barsel med løn til fædre og medmødre er lønretten forbedret for flerlingeforældre med 13 uger til hver, forudsat at ændringerne i barselsloven vedtages.
For soloforældre, hvor barnet kun har en forældre på tidspunktet for fødslen, øges lønretten med yderligere 10 uger.
Hvis en forældre dør efter barnets fødsel, får den efterlevende forældre ret til yderligere 10 ugers orlov med løn. Retten reduceres dog med det antal uger, den afdøde forældre allerede har afholdt med dagpengeret.
Ovenstående gælder også for adoptanter. Ændringerne træder i kraft for børn født den 1. april 2024 eller senere.
Den regionale kompetencefond, hvor der kan søges midler til efteruddannelse, videreføres. Det er vigtigt for DP, da særligt mange psykologer gør brug af kompetencefonden med stor succes.
Den særlige ordning om, at der for masteruddannelser kan søges op til 50.000 kr. pr. ansat pr. år fra fonden, fortsættes.
Det fælles arbejde om en styrket indsats om arbejdsmiljøet i regionerne fortsætter. Formålet er at skabe attraktive arbejdspladser, hvor medarbejdere og ledere er motiverede og trives, og hvor arbejdsmiljø og løsning af kerneopgaven tænkes sammen.
Det overordnede mål med parternes indsats er, at færre ansatte i den regionale sektor udsættes for belastende påvirkninger i arbejdsmiljøet og flere oplever trivsel og motivation.
På baggrund af ovenstående videreføres og udvikles centrale initiativer i perioden:
Det regionale arbejdsmarked har også i fremtiden brug for at kunne rekruttere og fastholde medarbejdere – også medarbejdere med særlige sårbarheder og udfordringer, som kommer med værdifulde kompetencer.
Der igangsættes et periodeprojekt hvor formålet er at understøtte kommunale arbejdspladser i at tiltrække, inkludere og fastholde medarbejdere med særlige sårbarheder og udfordringer. Projektet vil bl.a. indhente casehistorier fra regionale arbejdspladser, der har gode erfaringer med at inkludere medarbejdere med særlige behov samt udarbejde inspirationsmateriale til arbejdspladserne.
Projektet vil søge inspiration og samarbejdsmuligheder med relevante aktører på området under projektet.
Der er i 2023 indgået en politisk aftale om reform af universitetsuddannelserne i Danmark. Reformen indeholder bl.a. en kandidatuddannelse på 75 ETCS-point, en erhvervskandidatuddannelse og en erhvervsrettet kandidatuddannelse med virksomhedsforløb. Udmøntningen af den politiske aftale afventer kandidatudvalgets afrapportering og efterfølgende relevant lovgivning.
På det statslige område er der ved OK24 indgået en aftale vedrørende ansatte med disse kandidatuddannelser. Akademikerne og RLTN er enige om, at der optages drøftelser, når der foreligger en samlet afklaring af løn- og ansættelsesvilkår på det statslige område for disse grupper. Dette med henblik på at overføre principperne fra den statslige aftale