I din forberedelse bør du kende lønniveauet for din kommende stilling. Her kan du bruge lønstatistikken og/eller tale med os om lønniveauet for den stilling, du er interesseret i.
Forbered dig på, at du under jobsamtalen kan blive spurgt ind til dine ønsker om løn. Dine chancer forbedres, hvis du i forvejen har forberedt dig på lønniveauet og har gjort dig tanker om dine ønsker. På den måde kommer du ikke til at melde for lavt ud, som forhindrer et godt resultat, hvis du bliver tilbudt stillingen og den egentlig lønforhandling starter.
Bliver du tilbudt stillingen, fx ved at din arbejdsgiver ringer og foreslår en løn, så er det en god idé at takke ja med det forbehold, at du gerne vil have et udkast til ansættelseskontrakt og gerne vil have mulighed for at vende tilbage på lønforslaget. Din ansættelseskontrakt hjælper vi dig gerne med at gennemgå – både i forhold til det ansættelsesretlige indhold, men også i forhold til løn, pension og øvrige vilkår.
Er du nyuddannet og ønsker at blive autoriseret er det en god idé at have en aftale med din arbejdsgiver om supervision. Du kan i forbindelse med din jobsamtale eller i den efterfølgende kontraktforhandling forsøge at få dette som en del af dine ansættelsesvilkår.
Forud for selve forhandlingen er det en god idé at være afklaret med, hvad du vil opnå ved en lønforhandling. Del dit mål ind i tre niveauer: Det bedste resultat, det resultat, der burde kunne lade gøre og din smertegrænse.
Forsøg af skabe god tid til forhandlingen, så du ikke presses. Ofte indgås aftaler tæt på udgangen af måneden, så man kan nå at sige op, og man vil gerne have aftalen på plads. Men det vil virksomheden også, så gør gerne opmærksom på, at du ønsker, at der reelt er tid til lønforhandlingen.
Når du forhandler lønnen, så være ambitiøs – og realistisk. Du skal kunne argumentere for den løn, som du vil have. Skriv dine argumenter ned.
Et nej til dit forslag kan du betragte som et forhandlingsudspil. Spørg ind til begrundelsen for afvisningen. Og lad det eventuel ligge lidt, mens I taler om andre forhold, som pension, om der er øvre arbejdstid mv., og vend så tilbage til drøftelsen af løn igen. Husk at du også kan sige nej til virksomhedens lønforslag.
Opsummér aftalerne, når forhandlingen er slut og få det aftalte skrevet ned.
DP anbefaler en startløn for nyuddannede psykologer inkl. pension på minimum: 35.200 kr. pr. måned. Der er tale om en anbefalet mindsteløn.
Husk at din løn i det private ikke nødvendig stiger hvert år, ligesom den gør i det offentlige. Hvis den ikke gør det, så bliver din løn med tiden udhulet af inflationen.
Spørg ind til hvordan det fungerer på arbejdspladsen og forsøg at få aftalt og skrevet ind i ansættelseskontrakten, at der skal være en årlig lønforhandling. Det er ikke sikkert, at man dermed stiger i løn, men det er noget lettere at få taget emnet op, og erfaringen viser, at man på længere sigt stiger mere i løn, når der er aftalte lønforhandlinger.
Udover lønnen er der mange ting at overveje, som ferie, pension, barselsvilkår, klausuler mm. Hvis arbejdsgiveren fx angiver, at der i lønnen er taget stilling til, at der vil være overarbejde, eller der ikke er løn under barsel eller 6. ferieuge, bør det afspejles af en højere løn.
Ofte er forhold som arbejdstid, barsel, ferie mm. beskrevet nærmere i arbejdspladsens personalehåndbog. Bed om at få den udleveret eller spørg til forholdene før du indgår aftalen og skriver under.
Vi gennemgår din private ansættelseskontrakt og giver dig feedback på indholdet. Send den til os, så kan vi rådgive dig bedst muligt. Der gælder andre regler på det offentlige område, hvis du skal ansættes i en kommune, region eller staten. Se lønforhandling i det offentlige