I modsætning til en ansættelsesaftale, er du med en samarbejdsaftale som selvstændig erhvervsdrivende for egen regning og risiko og har ikke de rettigheder, der følger af en ansættelse.
Mange selvstændige psykologer indgår i samarbejder med andre virksomheder. Der findes mange forskellige typer: Det kan fx være en etableret selvstændig psykolog, der indgår samarbejde med en nystartet selvstændig psykolog om løbende formidling af kunder/klienter. Det kan være en selvstændig psykolog, der indgår en samarbejdsaftale med en netværksvirksomhed om behandling af klienter med sundhedsforsikring, eller fx en arbejdspsykolog, der indgår en kontrakt med en virksomhed over en længere periode om at udføre opgaver for bestemte typer kunder.
Det kan være to selvstændige psykologer, der indgår samarbejde om at gennemføre en afgrænset opgaveforløb for en offentlig eller privat kunde.
Arbejdsmarkedet har over de seneste år ændret sig, og der har blandt andet været en vækst i antallet af medlemmer, som indgår aftaler med hinanden om samarbejde om behandling af klienter. DP’s erfaring med de aftaler/kontrakter, der indgås, er, at de ofte er mangelfulde eller uhensigtsmæssige for én eller begge parter. DP har derfor i samarbejde med en ekstern advokat udarbejdet en Standardsamarbejdsaftale med Vejledning, som stilles til rådighed for medlemmerne. Standardsamarbejdsaftalen er godkendt af DP’s bestyrelse og af Liberalt Forhandlingsudvalg (LFU). Der er ingen pligt til at bruge denne Standardsamarbejdsaftale, men der er i udarbejdelsen taget hensyn til begge parters interesser, og anbefalingen er derfor, at man tager udgangspunkt i Standardsamarbejdsaftalen. DP’s rådgivning om samarbejdsaftaler tager afsæt i principperne og strukturen i Standardsamarbejdsaftalen og Vejledningen. Hvis erfaringerne med brugen af Standardsamarbejdsaftalen viser, at ændringer bør foretages, vil dette naturligvis ske.
Der er som bekendt forskel på en ansættelseskontrakt og en samarbejdsaftale. Det er indholdet og ikke overskriften i en sådan aftale, som er afgørende. Som det kan ses, forudsætter denne Standardsamarbejdsaftale, at aftalens parter begge er selvstændigt erhvervsdrivende. I Vejledningens bemærkninger til de enkelte bestemmelser vil der være fokus på denne sondring. Sondringen er væsentlig af flere grunde. Dels har man forskellige rettigheder/forpligtelser, og herudover er der væsentlige skattemæssige forskelle.
I DP har vi udviklet en Standardsamarbejdsaftale med Vejledning, som vi anbefaler, du/I tager udgangspunkt i ved indgåelse af et samarbejde.
Vi har desuden denne FAQ, hvor du blandt andet finder råd om:
Samarbejdsaftaler kan være omfattende og juridisk komplekse
Er standardsamarbejdsaftalen og øvrig vejledning på siderne her ikke tilstrækkelig, så anbefaler vi, at du overvejer at få en advokat til at bistå dig, hvis du vælger at indgå i en samarbejdsaftale med en anden virksomhed, såfremt samarbejdets økonomiske eller tidsmæssige omfang står mål med udgifterne til advokaten.
Du kan søge efter advokater på Advokatsamfundets hjemmeside.
En samarbejdsaftale fastlægger rammerne for samarbejdet mellem en selvstændig psykolog og en klinik eller en anden selvstændig psykolog. Den beskriver vilkår for fx henvisning af klienter, brug af faciliteter, økonomiske aftaler og arbejdsopgaver. En samarbejdsaftale skaber klarhed om ansvarsfordeling, samarbejdets varighed, opsigelsesvilkår, økonomisk afregning og andre praktiske forhold.
I en samarbejdsaftale er begge parter selvstændige erhvervsdrivende og betragtes som ligeværdige parter. Der er ingen arbejdstagerbeskyttelse som ved ansættelse, og der er større aftalefrihed. Det betyder fx, at der ikke er krav om feriepenge, sygedagpenge eller pensionsindbetaling. For at undgå at samarbejdet opfattes som et skjult ansættelsesforhold, er det vigtigt, at psykologen har kontrol over egne arbejdsopgaver, arbejdstid og metoder.
Ja. Skat kan tilsidesætte aftalen, hvis samarbejdet minder om et ansættelsesforhold. De kigger på faktorer som instruktionsbeføjelser, økonomisk risiko og om psykologen har andre klienter uafhængigt af klinikken. For at undgå dette bør aftalen tydeligt vise, at psykologen driver selvstændig virksomhed med egen økonomisk risiko og ansvar.
Kunde- og konkurrenceklausuler kan begrænse dine muligheder for at arbejde med bestemte klienter eller i bestemte områder efter samarbejdets ophør. Disse klausuler kan gøre det vanskeligt at opretholde en selvstændig praksis. Dansk Psykolog Forening fraråder kunde- og konkurrenceklausuler, og du bør overveje konsekvenserne grundigt, og hvis sådanne klausuler alligevel aftales.
Gennemgå aftalen grundigt og vær opmærksom på uklare formuleringer. Brug standardsamarbejdsaftalen som et sammenligningsgrundlag. Drøft eventuelt uklarheder med en kollega eller en juridisk kyndig person med erfaring i erhvervskontrakter.
Det bør fremgå af aftalen, hvordan igangværende forløb håndteres. Psykologen og klinikken bør samarbejde om at sikre en glidende overgang, hvor hensynet til klienterne prioriteres. Det kan fx aftales, at klienten frit kan vælge at fortsætte hos psykologen eller overdrages til en anden psykolog i klinikken.
Ja. Det er vigtigt for at bevare status som selvstændig, at psykologen har mulighed for at have andre klienter uafhængigt af klinikken. Det viser, at psykologen driver en selvstændig virksomhed med flere indtægtskilder, hvilket også er en fordel i forhold til Skats vurdering.
Undgå:
Du kan finde Dansk Psykolog Forenings standardsamarbejdsaftale og vejledning her: