Det er vigtigt, at du får den rigtige løn. Derfor er det en god idé, at du ved, hvad lokal løndannelse er, og hvilke elementer der indgår.
Du er sikret din grundløn og centralt aftalte tillæg i jobbet, men hvad der kommer herudover vil altid være op til en forhandling.
Lokal løndannelse
Lokal løndannelse er et kendt og integreret redskab på arbejdspladsen. Lokal løndannelse giver mulighed for at tilpasse lønnen efter den enkelte medarbejders kvalifikationer og arbejdspladsens forhold.
Lønelementer i lokal løndannelse
Din løn kan bestå af 4 elementer:
Basisløn
Basisløn er den løn, du er sikret via overenskomsten. Altså en løn, som centralt er aftalt for en enkelt stillingsgruppe eller en flerhed af stillingsgrupper. Basislønnen dækker de funktioner, man er i stand til at varetage, når man er nyuddannet/eventuelt nyansat. Basislønnen for psykologer går fra trin 4-5-6-8 med indplacering på trin 4 som nyuddannet psykolog. Trin 4 er to-årigt.
Funktionstillæg
Funktionstillæg ydes ud over basislønnen og eventuel kvalifikationstillæg. Funktionstillæg baseres på de funktioner (arbejds- og ansvarsområde), der er knyttet til den enkelte stilling/gruppe af stillinger. Funktionstillæg aftalt efter den 1. april 2005 er pensionsgivende.
Kvalifikationstillæg
Kvalifikationstillæg ydes ud over basislønnen og eventuelle funktionstillæg. Kvalifikationstillæg baseres på den enkelte medarbejders kvalifikationer. Kriterierne for kvalifikationerne tager udgangspunkt i objektive forhold som eksempelvis uddannelse og erfaring. Kvalifikationstillæg er pensionsgivende.
Resultatløn
Resultatløn baseres på opfyldelse af bestemte målelige eller konstaterbare resultater af enten kvantitativ eller kvalitativ karakter, og kommer til udbetaling på en i forvejen aftalt og kendt måde i forhold til din arbejdsplads målsætninger og/eller resultater.
Tillæg – PPR
I den kommunale overenskomst for akademikere ansat i kommuner, blev det med virkning fra 1. januar 2012 aftalt at alle cand. psych´ere ansat ved PPR ydes et tillæg på 17.800 kr. netto pr. år i 2000-niv. I den aktuelle udgave af Løn, takster og honorarer, kan du læse de aktuelle satser.
Tillægget er aftalt som en kompensation for lønforskellen mellem cand.psych. og cand.pæd.psych på PPR hvor cand.pæd.psych gruppen er aflønnet efter overenskomst med Lærernes Centralorganisation/Danmarks Lærerforening og som udgangspunkt, har en højere grundlønsindplacering end cand.psych´ere.
DP betragter grundlønnen samt det nye centralt aftale løntillæg som udtryk for minimumsaflønning. Du har dog stadig mulighed for lokalt at aftale funktions- og/eller kvalifikationstillæg for de konkrete funktioner og kvalifikationer som du faktisk har.
Hvis du er det mindste i tvivl om, om du har krav på PPR-tillægget, om der skal modregnes i andre af dine tidligere aftalte tillæg er du velkommen til at kontakte din TR eller front office i sekretariatet.
Gammel løn
For dig, der stadig er ansat på gammel løn i en region eller i staten, er det frivilligt, om du vil overgå til lokal løndannelse, hvis du er ansat før 1. april 1998. Hvis du vælger ikke at overgå til lokal løndannelse, aflønnes du fortsat efter det hidtidige lønsystem, medmindre der aftales nye varige tillæg. Hvis der aftales varige tillæg, skal du overgå til lokal løndannelse og vil blive indplaceret på grundlag af den hidtidige samlede faste løn. Du går med andre ord ikke ned i løn, hvis du vælger at overgå til lokal løndannelse.
Løn, takster og honorarer, februar 2021 (PDF)
Løn, takster og honorarer, oktober 2020 (PDF)
Løn, takster og honorarer, april 2020 (PDF)
Løn, takster og honorarer, januar 2020 (PDF)
Løn, takster og honorarer, oktober 2019 (PDF)
Løn, takster og honorarer, april 2019 (PDF)
Løn, takster og honorarer, oktober 2018 (PDF)
Løn, takster og honorarer, april 2018 (PDF)
Løn, takster og honorarer, december 2017 (PDF)
Løn, takster og honorarer oktober 2017 (PDF)
Løn, takster og honorarer, april 2017 (PDF)
Løn, takster og honorarer, januar 2017 (PDF)
Beregn din løn (regneark)
Kommuner:
1. april 2021
1. oktober 2020
1. april 2020
1. januar 2020
1. oktober 2019
1. april 2019
1. oktober 2018
1. april 2018
1. januar 2018
1. oktober 2017
1. januar 2017
Regioner:
1. april 2021
1. oktober 2020
1. april 2020
1. januar 2020
1. oktober 2019
1. oktober 2018
1. april_2018
1. oktober 2017
1. januar 2017
Staten:
1. februar 2021
1. april 2020
1. oktober 2019
1. april 2019
1. oktober 2018
1. april 2018
1. december 2017
1. april 2017
Dansk Psykolog Forening har lavet en undersøgelse af offentligt ansatte psykologers holdninger til graden af opfyldelse af formålene med Lokal Løndannelse. Du finder rapporten, som er lavet på baggrund af undersøgelsen her.
Lønseddel
En lønseddel er en lønmeddelelse, hvor din arbejdsgiver oplyser dig om væsentlige lønvilkår i din ansættelse.
Når du er ansat i en offentlig stilling, vil du hver måned modtage en lønmeddelelse fra din arbejdsgiver, hvor du bliver oplyst om væsentlige lønvilkår i din ansættelse.
Lønmeddelsen skal vise:
- Hvad din aktuelle grundløn er i indeværende måned
- Hvad dine aktuelle tillæg er i indeværende måned
- Hvilke beløb, der er trukket A-skat og AM-bidrag af
- Hvor meget der er trukket i A-skat og AM-bidrag
- Hvor meget der er trukket til ATP
- Hvor meget der er indbetalt til pension, dit eget og arbejdsgiverbidraget
Herudover indeholder din lønmeddelse også en meddelelse om din lønanciennitet og om hvornår du næste gang rykker op på lønskalaen.
Alle offentligt ansatte modtager pr. 1. november 2014 en digital lønseddel. Det indebærer, at du via internettet og en e-boks med en digital signatur kan læse din lønseddel. Du vil ikke modtage en papirlønseddel.
Du kan læse mere om digitale lønsedler på Borger.dk