Som psykologstand har vi – som alle andre faggrupper – brug for et autorisations- og tilsynssystem omkring os, der bygger på høj faglighed, og lige så vigtigt er det, at der er tilsyn og passende sanktionsmuligheder, når psykologer agerer groft uforsvarligt.
Siden 2018 har DP arbejdet for, at den kommende autorisationsordning, det tilhørende tilsyn og klageadgang, indrettes, så det er en ordning, vi kan se os selv i.
En fremtidig ordning skal derfor rumme et kvalitetsløft, rummer den brede stand vi efterhånden er – men også løfte patientsikkerheden.
De få – men rystende – sager vi ser i pressen, er på ingen måde kendetegnende for den samlede stand, og de etiske og faglige principper vi står på. Men sagerne har tydeligt vist, de huller, der er i autorisations- og tilsynssystemet, som politikerne er nødt til at finde løsninger på.
Det er fx ikke hensigtsmæssigt, at en psykolog, der mister sin autorisation, kan praktisere videre – bare uden tilsyn. Og det er heller ikke rimeligt, at der er situationer, hvor man som klient eller patient, ikke kan klage over en psykologs arbejde.
1. Der skal føres tilsyn med alle psykologer. Der skal derfor indføres tilsyn med ikke-autoriserede psykologer.
2. Psykologer skal ikke kunne undgå tilsyn ved at frasige sig eller blive frataget autorisation.
3. Myndigheder skal kunne gribe mere konsekvent ind over for psykologer, der praktiserer groft uforsvarligt.
4. Tilsyn med psykologer skal være relevant for det faglige psykologarbejde, psykologernes retssikkerhed skal varetages, og klienterne skal sikres en god kvalitet.
I 2020 nedsatte Sundhedsministeriet og Socialministeriet en tværministeriel arbejdsgruppe for at undersøge mulighederne for evt. at indføre en sundhedsfaglig autorisation af psykologer, så psykologer fremover er underlagt samme krav om autorisation som f.eks. læger og sygeplejersker – og dermed også et nyt tilsynssystem.
Arbejdsgruppens arbejde skulle i første omgang have været færdigt ved udgangen af 2020, men er gentagne gange blevet forsinket pga. coronakrisen. I skrivende stund er der ingen afklaring. Vi anser det efterhånden, som en hastesag at få et velfungerende tilsyn og autorisations model og ikke mindst afklaring for jer medlemmer.
Derfor har vi løbende og gentagne gange kontaktet både Sundhedsministeriet og Socialministeriet for at sætte skub i arbejdet og finde løsninger. For vi synes, det haster. Vi har netop foreslået både sundhedsministeren og socialministeren, at der etableres tilsyn med de ikke-autoriserede psykologer indenfor den model, der allerede eksisterer i Psykolognævnet – og så må arbejdet med en ny model vente.
Et kommende autorisations- og tilsyns-system skal rumme professionen. Men det er også komplekst, og det bliver ikke uden udfordringer at finde en god løsning for det brede fagfelt som psykologien rummer. For der ligger en stor kompleksitet i at ændre det nuværende. Psykologstanden er mangfoldig, og vi er spredt over mange fag- og arbejdsområder. I DP arbejder vi på at fremtidens model favner os som samlet stand.
Vi arbejder ligeledes meget målrettet for, at der i den nye autorisationsordning ikke stilles krav til nyuddannede, som de ikke kan honorere pga. manglende erfaring. På samme måde arbejder vi for en bæredygtig overgangsordning, der sikrer, at vi hverken forringer eller forhindrer psykologer i at udføre deres funktion. Tværtimod. En ny autorisations- og tilsyns-ordning skal vi kunne se os selv i, og den skal være med til at løfte os som stand og den skal beskytte vores klienter.