Planlægningen af din tid til TR-arbejdet skal du aftale med din arbejdsgiver, så du også kan planlægge dine øvrige arbejdsopgaver. Det er en god ide at indgå en aftale om tidsforbrug i det øverste samarbejdsorgan. Der findes ikke præcise regler for tidsforbruget til TR-arbejdet, og derfor kan der være diskussioner på arbejdspladsen om, hvor meget tid der er nødvendigt til TR-arbejdet.
Om ledelsen hver gang skal give tilladelse til, at du deltager i et TR-kursus eller andre TR-aktiviteter uden for huset, afhænger af de lokale aftaler og kutyme. Du bør dog altid orientere om aktiviteterne, det er med til at skabe udgangspunkt for gensidig tillid.
Der er ikke personlige udgifter i forbindelse med dit hverv som TR. Du får tjenestefrihed med løn til det nødvendige TR-arbejde og rejse- og kursusudgifter dækket. Der er ikke honorar for arbejdet, men der kan være tillæg:
Udgifterne til løn, pensionsbidrag og særlig feriegodtgørelse dækkes af arbejdspladsen og kursusudgifter dækkes af DP, se muligheder for refusion af udgifter.
Som tillidsrepræsentant har du en særlig rolle som bindeled mellem ledelse og medarbejdere. Derfor er du i nogle situationer særligt udsat, og derfor er du også omfattet af regler, der beskytter dig i din ansættelse.
TR skal frit kunne handle og ytre sig, og det er hensigten i aftalen, at der skal være en fri og åben informationsudveksling. Som TR har du tavshedspligt om enkeltpersoners forhold, men du kan ikke pålægges tavshed om arbejdspladsens generelle forhold, fx lønforhold.
Der skal meget tungtvejende grunde til at afskedige en tillidsrepræsentant. En tillidsrepræsentants afskedigelse skal begrundes i “tvingende årsager”, og det er arbejdsgiveren, der har bevisbyrden.
I det offentlige er alle tillidsvalgte omfattet af den særlige beskyttelse. Den gælder også for mange overenskomstansatte tillidsvalgte i private overenskomster.
Aftalen om tillidsrepræsentantbeskyttelse omfatter: Tillidsrepræsentanter, TR-suppleanter, SU- og MED-udvalgsmedlemmer og suppleanter, koordinationsudvalgs-medlemmer og arbejdsmiljørepræsentanter.
Som TR er du DP’s lokale repræsentant og dine kollegers talerør. Find hjælp og støtte til at løse din opgave her:
Husk at opdatere dine oplysninger
For at kunne rådgive så godt som muligt skal vi have opdaterede oplysninger om din arbejdsplads. Derfor er det vigtigt, at du informerer sekretariatet om indgåede lønaftaler, ændringer i valggrundlag, organisationsændringer og andet relevant.