Undervisere
Kurset tager udgangspunkt i ICD-10, men ICD-11 vil blive inddraget, hvor det er relevant.
Formål
En kerneopgave for psykologer er at kunne foretage en psykologisk undersøgelse – vi skal på et højt fagligt niveau kunne foretage og formidle fund vedrørende: diagnose, grad og kvalitet af psykopatologi samt give kvalificerede anbefalinger til støtte- og behandlingsmuligheder.
På dette kursus vil du opnå et omfattende kendskab til undersøgelsesprocedurer, tests og diagnostisk klassifikation med henblik på planlægning af undersøgelsesforløb, så problemstillinger belyses bedst muligt, og der foreligger bedst muligt grundlag for valg af relevant og optimal behandling og støtte.
Hovedfokus vil være på individualpsykologiske kliniske assessmentmetoder, der er velegnede ved mere komplicerede sagstyper (herunder interviewguides samt neuro- og personlighedspsykologiske tests). Der vil også være introduktion til forskellige teoretiske modeller, der kan bruges til målstyring af forløbet, vægtning og integration af undersøgelsesfund samt som diagnostiske beslutningsalgoritmer.
Et centralt omdrejningspunkt er ICD-10 diagnosesystemet.Mindst halvdelen af timerne kommer til at omhandle det store mellemområde af lidelser, som psykologer ofte arbejder med, dvs. personlighedsmæssige problemer og lette til middelsvære symptomtilstande (f.eks. depression og angst).Sværere psykiatriske lidelser vil dog også blive inddraget.
Kurset giver dig et bredt teoretisk fundament for at kunne agere i klinikken.
Udvalgte centrale undersøgelsesmetoder gennemgås som eksempler indenfor forskellige tilgange til assessment, med hovedvægt på deres anvendelsesmuligheder i den daglige klinik.
Læringsmål
Du vil på kurset tilegne dig et overblik over et bredt spektrum af assessment- /undersøgelsesmetoder og diagnostiske redskaber, deres bagvedliggende teori og praktiske anvendelsesmuligheder; herunder kriterierne for de mest udbredte psykiatriske diagnoser, samt differentialdiagnostiske problemstillinger
På baggrund af dette vil du være i stand til (færdigheder):
Du vil få kompetencer i:
Målgruppe
Psykologer der arbejder med forskellige former for klinisk assessment, i både privat og offentligt regi.
Kurset forudsætter et basalt kendskab til kategorierne og diagnoserne i ICD 10.
Erfaringsmæssigt er deltagernes faglige forudsætninger på kurser af denne type meget forskellige, hvorfor deltagerne samtidig må været indstillet på at bringe deres egne erfaringer i spil.
Kurser i Klinisk psykologisk undersøgelsesmetodik vil ofte ligge i naturlig forlængelse af dette kursus.
Undervisningsform
De anvendte pædagogiske metoder er teoretiske oplæg, brug af casemateriale, praktiske øvelser (herunder rollespil og gruppearbejde) samt spørgsmål og opsamling i plenum.
Der er hjemmearbejde på del 3 (se under forberedelse. )
Temaer i kurset
Dag 1:
Dag 2-4:
Dag 5-8 :
Forberedelse
Det er påkrævet, at du anskaffer dig de 3 bøger, som er nævnt under litteratur.
Det forudsættes, at de anviste kapitler til de enkelte kursusdage er læst. Se nedenfor under litteratur. Du skal forvente at forberedelsen tidsmæssigt er ca. 2-3 timer til hver kursusdel.
Mellem dag 6 og 7 vil der være en mindre selvvalgt hjemmeopgave, mhp. at generalisere læring fra kurset til deltagernes kliniske dagligdag.
Litteratur
Litteraturliste med supplerende litteratur kan downloades ca. 3 uger før kursets start. Det er blot listen, som kan hentes i "mitdp" ikke litteraturen, listen tjener blot til inspiration.
Det forudsættes, at du anskaffer nedenstående 3 bøger inden kursets start.
Det forventes at deltagerne medbringer ICD-10 til samtlige kursusdage.
Forberedelse til dag 1:
- Orientere sig i ICD-10 overordnet.
- Læse i Simonsen & Møhl:
Forberedelse til dag 2-4:
Læse i Simonsen & Møhl: Kap. 6 Det psykiatriske Interview.
Medbring ICD-10 diagnosemanualen.
Forberedelse til dag 5-8:
- Læse kapitel 1, 2 og 14 i Groth Marnat.
- Læse i Simonsen & Møhl:
Efter kurset
På den sidste kursusdag får du mulighed for at opstille en personlig plan for videreudvikling og vedligeholdelse af egne assessmentfærdigheder.
Godkendt til
Voksenmodulet - fælles for specialistuddannelserne på voksenmodulet, 10.2., 48 timer.
Kurset er omfattet af Systematisk Efteruddannelse for psykologer med ydernummer. Læs mere her.
Christian Møller Pedersen, specialist og supervisor i psykoterapi og psykopatologi, specialpsykolog i psykiatri, fagchef hos AS3 Work&Care.
Dansk Psykolog Forening
Åboulevarden 31, 2. sal
8000 Aarhus C
20. februar,
3. marts - 5. marts,
8. april - 9. april og
5. maj - 6. maj 2025
1. 2. 5 og 7 dag kl. 10-17 og 3., 4., 6. og 8. dag kl. 9-16.