Dansk Psykolog Forenings specialistuddannelser er specialiseret efteruddannelse funderet i praksis og forskning for autoriserede psykologer.
Specialistuddannelserne består af
Specialistuddannelserne kan færdiggøres på 3-5 år.
Specialist i Psykoterapi
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Psykoterapi. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
PsykoterapiSpecialist i Klinisk børne- og ungepsykologi
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Klinisk Børne- og Ungepsykologi. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
Klinisk Børne- og UngepsykologiSpecialist i Klinisk Neuropsykologi med børn og unge
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Klinisk Neuropsykologi med børn og unge. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
Klinisk Neuropsykologi m. børn og ungeSpecialist i Klinisk Neuropsykologi
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Klinisk Neuropsykologi. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
Klinisk NeuropsykologiSpecialist i Sundhedspsykologi
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Sundhedspsykologi. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
SundhedspsykologiSpecialist i Psykopatologi
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Psykopatologi. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
PsykopatologiSpecialist i Psykotraumatologi
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Psykotraumatologi. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
PsykotraumatologiSpecialist i Gerontopsykologi
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Gerontopsykologi. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
GerontopsykologiSpecialist i Pædagogisk Psykologi
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Pædagogisk Psykologi. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
Pædagogisk PsykologiSpecialist i Arbejds- og Organisationspsykologi
Her kan du læse om, hvordan du bliver specialist i Arbejds- og Organisationspsykologi. Du finder information om uddannelsens opbygning herunder krav til praksisarbejde, teori, supervision og personlig udvikling.
Arbejds- og OrganisationspsykologiDu søger om specialistgodkendelse i MitDP under menupunktet ‘Specialistoverblik’.
Du kan registrere alle dele af uddannelsen i dit specialistoverblik og undervejs se, hvor langt du er uddannelsen.
Du kan få vejledning til, hvordan du bruger dit specialistoverblik i vores guide til specialistoverblikket. Du kan også kontakte os på specialistuddannelser@dp.dk, hvis du har et konkret spørgsmål, som vi kan hjælpe dig med.
Når du er klar til at aflevere din ansøgning, bedes du kontakte sekretariatet på specialistuddannelser@dp.dk. Sekretariatet påbegynder herefter behandlingen af din ansøgning. Du kan forvente en sagsbehandlingstid på 3-4 måneder. Når du er godkendt som specialist, får du tilsendt dit digitale specialistdiplom. Administrationsgebyret for godkendelse er 4200,- kr. (gældende pr. 1. januar 2022).
Formularer som kan anvendes i specialistansøgning
Find svar på spørgsmål om hvem der kan blive specialist, hvorfor det kan være en fordel at være specialist, hvilke kurser og kursusudbydere der arrangerer specialistuddannelserne. Og se regler for barsel og orlov under uddannelsen, merit fra specialpsykolguddannelsen og andre særlige vilkår.
Gode argumenter over for din arbejdsgiver, hvis du ønsker at blive specialist:
Du kan finde og tilmelde dig Dansk Psykolog Forenings specialistkurser i kursuskalenderen. Kursuskalenderen indeholder alle aktuelt udbudte kurser fra DP centralt og decentralt (kredse, sektioner og selskaber). Du kan søge specifikt på kurser der giver merit til specialisering-, forskning og supervisionsmodulerne. Kurser og uddannelser udbudt af private udbydere uden for DP vises ikke i DP’s kursuskalender.
Du skal være medlem af Dansk Psykolog Forening for at søge om specialistgodkendelse. Her kan du læse mere om, hvordan du melder dig ind i DP.
Du bevarer din status som specialist, selvom du melder dig ud af Dansk Psykolog Forening.
Ja, hvis du er medlem af Dansk Psykolog Forening kan du tage en specialistuddannelse. Det gælder også for deltidsansatte. Når du registrerer din praksis i det digitale specialistoverblik, skal du angive dit ugentlige timetal i den pågældende ansættelse, så regner systemet dine timer ud.
Du søger om specialistgodkendelse gennem dit digitale specialistoverblik i Mit DP, det er er en selvbetjeningsløsning, der giver dig mulighed for at holde styr på alle de aktiviteter, du har gennemført i din specialistuddannelse.
Specialistoverblikket viser, hvor langt du er i din specialistuddannelse på baggrund af dine registreringer af teori, praksiserfaring, personligt udviklingsarbejde og supervision. Du kan registrere uddannelse, supervision og erfaringer i dit specialist- og supervisoroverblik, når det passer dig. Vi behandler dine registreringer løbende, og du kan se på farven af din registrering, hvor langt vi er med behandlingen af dine anmodninger. Du modtager en mail, når en ny anmodning er behandlet.
Hvad betyder farverne i specialistoverblikket?
Når en registrering er godkendt, vises den som grøn i optællingen øverst på specialistretningens egen side, hvor merit optælles i procent.
Du kan med fordel se vores Guide til specialistoverblikket – så kommer du godt fra start.
Sådan søger du om godkendelse
Det digitale specialistoverblik åbner for din ansøgning om godkendelse, når du har registreret alle elementer af din uddannelse. Du kan forvente en sagsbehandlingstid på 3-4 måneder. Når din ansøgning er godkendt, får du automatisk tilsendt faktura for administrationsgebyr for vurdering af ansøgningen og når det er betalt kan du finde dit diplom på Mit DP. Se også vejledning til ansøgning om godkendelse, diplomudstedelse og betaling af administrationsgebyr i Guiden her
Du kan begynde teoridelen af din specialistuddannelse, så snart du er færdiguddannet som kandidat.
Supervision, der er modtaget, efter du har indsendt din endelige ansøgning om autorisation til Psykolognævnet, kan indgå i en specialistuddannelse, hvis den lever op til de øvrige krav til supervision for specialistuddannelser.
Når du søger om specialistgodkendelse, opkræves du et administrationsgebyr på 4.200 kr. (gældende fra 1. januar 2022).
Administrationsgebyret er fastsat på GF21 i forbindelse med godkendelsen af budget 2021-2024. Gebyret dækker en mindre del af de samlede udgifter, der bruges på følgende ydelser (resten og hovedparten af udgifterne dækkes af kontingentmidlerne):
For at sikre at din specialistuddannelse har en vis aktualitet gælder det, at samlet set 100 timer inden for supervision og teori, skal være gennemført inden for de seneste 8 år op til godkendelse.
Du finder krav til dokumentation til alle dele af specialistuddannelserne i retningslinjerne til specialistuddannelserne.
Undervisning på kurser godkendt til specialistuddannelserne kan gennemføres virtuelt, når:
Det er en forudsætning, at deltagerne deltager med kameraet tændt, så underviser/kursusleder kan se deltagerne under hele undervisningsforløbet og administrere fremmødereglerne.
Ved kurser, der indeholder metodetræning, skal der anvendes en virtuel undervisningsform og -platform, hvor deltagerne har mulighed for at træne metoden virtuelt og underviser kan observere metodetræningen. Det giver nogle naturlige grænser for deltagerantallet på kurser, der indeholder metodetræning. Deltagerantallet ved virtuel undervisning besluttes ud fra undervisers/kursusleders pædagogiske og læringsmæssige vurdering ift. kursets formål.
Det er kursusudbyders ansvar både at sikre at rammer, deltagerantal, m.m. udformes så den virtuelle undervisning lever op til kursets formål samt at sikre, at fremmødereglerne efterleves.
Teori gennemført under barsel- og orlovsperioder kan godkendes i din specialistuddannelse.
Barsel og orlovsperioder tæller ikke med i din praksiserfaring til specialistuddannelserne. Når du registrerer praksiserfaring til din specialistuddannelse, skal barsel og orlovsperioder derfor ikke medtages.
Hvis du deltager i uddannelser, hvor der indgår supervision, kan supervisionen kun tælle med i din specialistuddannelse, hvis den er udført uden for barsel eller orlovsperioden. Sagssupervision kræver, at der findes aktuelt materiale, som du kan superviseres i.
Du kan have op til 2 specialistgodkendelse.
Du finder de specifikke retningslinjer for ansøgning om specialistgodkendelse nr. 2 i retningslinjerne til specialistuddannelserne.
Hvis du er specialpsykolog, kan du få merit fra dele af din specialpsykologuddannelse, hvis du søger om at blive specialistgodkendt.
Vær opmærksom på, at du højst kan opretholde to specialistuddannelser, hvoraf det gælder fra 1. januar 2024, at specialpsykologuddannelsen tæller som den ene.
Du finder de specifikke retningslinjer for merit fra Specialpsykologuddannelsen i retningslinjerne til specialistuddannelserne.
Kurserne kan være udbudt af:
Alle kurser der er godkendt til DP’s specialistuddannelser kan findes i kursuskalenderen
Inden din endelige anmodning om godkendelse til specialist, kan du med fordel tjekke dit overblik for nedenstående typiske fejl.
Tjek dit overblik:
Sådan får du overblik over din specialistuddannelse – se video