Undervisere
Formål
Formålet med dette kursus er at give dig praktiske redskaber og teoretisk viden til mere effektivt at kunne planlægge og gennemføre et interventionsforløb for børn og unge (3-20 år), specifikt ift. eksekutive funktioner. Dette gøres ved at klæde dig på til at (a) forholde dig kritisk til evidensgrundlaget for interventionsformer samt (b) forbinde dette til en hverdagspraksis og (c) vurdere effekten af den valgte interventionsform.
For at gøre kurset praksisnært er der lagt vægt på inddragelse af kursisternes egne erfaringer og afprøvninger og dette gøres ved at der er tre-fire uger mellem første og anden kursusdag, så kursisterne har mulighed for afprøvning af det lærte på egne cases.
Eksekutive funktioner er valgt som fokusområdet af flere grunde. For det første dækker de eksekutive funktioner et bredt område, da der både findes kognitive, adfærdsrelaterede og emotionelle undergrupperinger af de eksekutive funktioner. For det andet er de eksekutive funktioner meget væsentlige færdigheder i hverdagslivet og har betydning for kvaliteten af de sociale kompetencer og hvordan mennesker på sigt klarer sig i forhold til uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet. Eksekutive vanskeligheder har mange former og det kan være udfordrende at udvælge / anbefale / designe interventioner for børn og unge med denne type af vanskeligheder - især hvis der skal vælges ud fra en evidensbaseret tilgang.
Med afsæt i en gennemgang af den nyeste teoretiske og forskningsbaserede viden om interventioner hos børn med eksekutive vanskeligheder, vil vi på kurset arbejde med
Kurset har særligt fokus på to diagnostiske grupper: børn/unge med ADHD og børn/unge med hovedtraume. Der vil gennem cases gives mulighed for at deltagerne reflekterer over psykologens muligheder for at intervenere i forhold til individ, familie, gruppe og samfund ved de (diagnostiske) grupper, som deltagerne selv arbejde med; samt hvordan man forholde sig til hverdagsproblemstillinger, hvor der er begrænset evidens
Kursets mål er at gøre dig i stand til (færdigheder):
Kursets mål er at gøre dig i stand til (kompetencer):
Forberedelse
Det forventes, at du inden kursusdag 1 bruger et par timer til læsning af relevant litteratur. Desuden inviteres deltagerne til at indsende eller medbringe anonyme cases til kursusdag 2.
Undervisningsform
Gennem hele kurset vil der blive vekslet mellem undervisning og diskussioner i plenum og korte seancer med gruppearbejde, blandt andet med inddragelse af (egne) cases, som tillader øvelser, hvor der inddrages diagnostiske, funktionelle, kontekstuelle og sociale tilgange som grundlag for udvælgelsen af interventionsform.
Temaer i kurset:
Litteratur
Litteraturen kan ses i MitDP ca. 3 uger før kursusstart.
Godkendt til
Børnemodulet - fælles for alle specialistuddannelserne på børneområdet: 5.4., 12 timer.
Kurset er omfattet af Systematisk Efteruddannelse for psykologer med ydernummer. Læs mere her.
Dansk Psykolog Forening København
Stockholmsgade 27
2100 København Ø
4.februar og 7. marts 2025.
Begge dage kl. 10.00 - 17.00