Underviser
Catrine Madsin, cand.psyk. og specialist i børneneuropsykologi. Selvstændig psykolog med speciale i autisme og medforfatter til psykoedukationsmaterialet ”Let’s Visualize – Min Autisme” målrettet unge og voksne. For mere information: www.madsin.dk
Formål
Psykologer møder oftere og oftere mennesker med autisme i deres samtaler fx i privat praksis, i jobcenterregi, i psykiatrien, i familiebehandling, på uddannelsesinstitutioner, osv. Formålet med dette kursus er derfor at give dig som psykolog viden om autismediagnosen og de konkrete tilgange, der er hjælpsomme i psykologsamtaler.
Hovedfokus på kurset er på autisme, men da op mod 45 % af mennesker med autisme har en komorbid ADHD/ADD, vil du blive introduceret til materialer og redskaber, du kan bruge til begge diagnosegrupper.
Læringsmål
Kurset giver dig viden om autismediagnosen, dens mulige udtryksformer i hverdagen, hjælpsomme indsatser i både hverdag og i psykologsamtaler samt, hvordan autismediagnosen medfører øget stress-sårbarhed og dermed også kobling mellem belastningsreaktioner og den grundlæggende autisme.
På denne baggrund opnår du færdigheder til at:
Du opnår kompetencer til at:
Målgruppe
Kurset er målrettet psykologer, der er nye eller med op til et flere års erfaring ift. at tilrettelægge samtaler med unge og voksne med autisme. Det vigtigste er, at du er interesseret i ny forskningsbaseret viden og inspiration til egen praksis, samt at omsætte til din egen hverdag under og efter kurset.
Undervisningsform
Kurset veksler mellem faglige oplæg, talrige konkrete eksempler og modeller, summeøvelser i små grupper samt plenumdiskussioner. Der er forventning om, at du deltager aktivt, har lyst til at blive ”forstyrret” i dine vanlige samtalestrategier for at tilpasse dig målgruppen, samt at du har lyst til at dele erfaringer og aha-oplevelser undervejs i kurset. Fokus på hele kursusdagen er at give dig helt konkret viden, modeller og redskaber, du kan gå direkte ud og bruge i din hverdage lige efter kurset.
Temaer i kurset
Forberedelse/mellem kursusdage
Deltagerne forventes inden kursusdagen at have reflekteret over egen praksis ift. dagens emne:
På kursusdagen vil der blive vist bøger og materialer, som du efterfølgende selv kan orientere dig i, afhængig af, hvor du har behov for at søge inspiration.
Efter kurset
Kursusdagen afsluttes med, at du selv udvælger, hvilke konkrete tiltag, du har lyst til at tilpasse eller indføre i dine psykologsamtaler med målgruppen.
Litteratur
Anbefalet litteratur:
God gratis praksisrettet e-bog:
Der vises yderligere inspirationsmaterialer og forslag til videre læsning på kursusdagen.
Godkendelse
Kurset er godkendt til alle specialistuddannelser på tværgående modul med 12 timer
Kurset er omfattet af Systematisk Efteruddannelse for psykologer med ydernummer. Læs mere her.
Dansk Psykolog Forening København
Stockholmsgade 27
2100 København Ø
Tid og varighed
16.-17. september 2025
1. dag kl. 10.00-17.00 og 2. dag kl. 9.00-16.00.
Varighed: 12 timer.